ČAK 400 VUKOVACA SE BORI ZA MESTO NA FON-U: Poznato i kada izlazi PRELIMINARNA rang-lista, NIKAD VIŠE PRIJAVLJENIH
FON, Foto: Printscreen/Youtube/Fakultet Organizacionih Nauka FON

oboren rekord

ČAK 400 VUKOVACA SE BORI ZA MESTO NA FON-U: Poznato i kada izlazi PRELIMINARNA rang-lista, NIKAD VIŠE PRIJAVLJENIH

Vlada Republike Srbije donela je odluku da u narednoj akademskoj 2023/24. godini finansira studije za 17.822 studenta prve godine studijskih programa

Objavljeno:

Indeks Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu želi gotovo dva i po puta više budućih brucoša nego što na ovoj visokoškolskoj ustanovi ima mesta za studente prve godine osnovnih akademskih studija.

Prijemni ispit, pismeno iz matematike, koji je uslov za upis na FON, kandidati su juče polagali u dve hale Beogradskog sajma i imali su tri sata da reše zadatke. Nekoliko stotina kandidata koji su odabrali da osim matematike urade i test iz opšte informisanosti rešavaće ga danas od deset sati, a vreme predviđeno za rad je 45 minuta.

Objavljivanje rezultata prijemnog ispita, pa i preliminarne rang-liste planirano je večeras, najkasnije do ponoći. Prijavljenih maturanata koji žele da visoko obrazovanje steknu na FON-u, po konačnoj listi, bilo je 2.390, a među njima gotovo 400 vukovaca.

Kandidate koji su juče polagali prijemni na Beogradskom sajmu posetili su Đorđe Milićević, vršilac dužnosti ministra prosvete i prof. dr Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka. Budućim brucošima poželeli su uspeh. Milićević je istakao da povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i unapređivanje kvaliteta obrazovanja predstavlja strateški cilj Srbije i da je to jedan od najvažnijih uslova za dalji razvoj naše države.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićevićfoto: Stefan Kojić

Odlični uslovi za studiranje i lako zaposlenje u struci ključni su razlozi za konstantan porast zainteresovanosti mladih da visoko obrazovanje steknu na FON-u, smatra dekan ovog fakulteta. On je precizirao da među prijavljenim kandidatima ove godine svega jedan odsto ima dobar uspeh, 29 odsto su vrlo dobri đaci, čak sedamdeset odsto su odlikaši, a 399 su vukovci. Za brucoše u prvoj godini osnovnih akademskih studija predviđeno je 460 budžetskih i 520 za studente koji će plaćati školarinu, podsetio je Martić.

Vlada Republike Srbije donela je odluku da u narednoj akademskoj 2023/24. godini finansira studije za 17.822 studenta prve godine studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija na fakultetima i univerzitetima čiji je osnivač republika, podsetio je Milićević.

– Vlada Srbije nastoji da u kontinuitetu unapređuje uslove za studiranje, o čemu svedoči i nova savremeno opremljena zgrada FON-a, otvorena u aprilu prošle godine. U izgradnju novog objekta površine 6.061 kvadratni metar uloženo je 9,3 milina evra. Proširenjem kapaciteta stvoreni su uslovi za upis većeg broja studenata – naveo je v. d. ministra prosvete.

Istakao je da predstoje velika ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje zgrada fakulteta širom Srbije, i kako je ocenio, u poslednjih dvadeset-trideset godina biće to najveći poduhvat u pogledu investicija u univerzitetsku infrastrukturu.

FON
FONfoto: Facebook / FON

– Ovaj veliki investicioni projekat „Unapređenje univerzitetske infrastrukture” započet je prošle godine i realizovaće se do 2026. godine, a odnosi se na izgradnju i opremanje novih objekata fakulteta i proširenje postojećih zdanja ukupne površine 90.600 kvadratnih metara. U unapređivanje infrastrukture ukupno 15 fakulteta biće uloženo 155 miliona evra, od čega je 95 miliona evra obezbeđeno iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope – ukazao je Milićević.

Za tri dana pregledano 3.750.000 urađenih zadataka s male mature

Četvrtu godinu zaredom, u realizaciji završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, primenjeno je softversko rešenje koje je plod Fakulteta organizacionih nauka, pod rukovodstvom prof. dr Marka Petrovića. Digitalizacijom dela završnog ispita i procedure na prelazu iz osnovnog u srednje obrazovanje, između ostalog, onemogućene su greške prilikom pregledanja urađenih maturskih testova. Pitanja s ponuđenim odgovorima pregleda softver, dok zadatke u kojima su đaci pisali rešenje ocenjuju najmanje dva nastavnika, takođe onlajn. Za tri dana, nakon male mature ove godine, pregledano je 3.750.000 zadataka, od toga 375.000 otvorenog tipa. Rezultati završnog ispita prvi put su ove godine objavljeni dan nakon što je održan i treći deo provere znanja. Broj prigovora na preliminarne rezultate je zanemarljiv, tvrde nadležni.

Bonus video:

01:39

POČELI PRIJEMNI ISPITI: Prvi startovao ETF, a na jednom fakultetu za svako slobodno mesto troje zainteresovanih

(Espreso / Politika / Milenija Simić-Miladinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.