KREĆE REFORMA PLATA U SRBIJI: Oni koji se ističu, moći će da napreduju i do OSAM PUTA!
Foto: Shutterstock

nastavniku početniku 60. 000

KREĆE REFORMA PLATA U SRBIJI: Oni koji se ističu, moći će da napreduju i do OSAM PUTA!

Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja, pa će ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu biti u startu za oko 12 odsto veća nego ranije

Objavljeno:

“Reforma plata doneće i veću socijalnu jednakost, a to će biti učinjeno smanjivanjem razlike između onih koji najviše i najmanje zarađuju i to ne kroz smanjivanje viših zarada, već kroz podizanje nižih. I dok je ranije raspon između najniže i najviše plate iznosio čak devet, kroz primenu Zakona o platama smanjiće se ispod sedam. To će uticati na ravnomerniju distribuciju, podizanje životnog standarda i smanjenje siromaštva”, navode. “Iako jedno radno mesto pripada određenoj familiji, a samim tim i istoj platnoj grupi, uvođenjem vrednovanja specifičnosti posla ona će se ipak razlikovati. To će od posebnog značaja biti za medicinske sestre, pa će one koje rade “teže” poslove od starta biti plaćane više”, kažu u Ministarstvu.

foto: Shutterstock

Sistem će biti značajno fleksibilniji nego ranije i u srednjem roku će omogućiti rukovodiocima da adekvatno planiraju, upravljaju i unapređuju sisteme kojima upravljuju. “Zaposleni neće kao ranije biti svrstavani u tačke, već u fleksibilne raspone, koji će osim jasne diferencijacije i vrednovanja različitih radnih mesta, omogućiti nagrađivanje onih institucija koje odgovorno i pametno upravljaju finansijskim sredstvima, kao i onih zaposlenih koji u najvećoj meri doprinose unapređenju rada institucije”, kažu nadležni. Rukovodioci će morati odgovornije da raspolažu sredstvima, svesni fiskalnog prostora i stanja u zemlji, dok će zaposleni osim prilike da budu “kreatori svoje sudbine”, morati više pažnje da posvete rezultatima rada i zadovoljstvu građana.

(Espreso.co.rs/Večernje novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.