KREĆE REFORMA PLATA U SRBIJI: Oni koji se ističu, moći će da napreduju i do OSAM PUTA!
Foto: Shutterstock

nastavniku početniku 60. 000

KREĆE REFORMA PLATA U SRBIJI: Oni koji se ističu, moći će da napreduju i do OSAM PUTA!

Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja, pa će ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu biti u startu za oko 12 odsto veća nego ranije

Objavljeno:

Medicinska sestra u domu zdravlja i njena koleginica zaposlena na intenzivnoj nezi uskoro neće imati iste plate.

Lekari primarijusi supspecijalisti naći će se u najvišim platnim grupama, koje su ranije bile rezervisane isključivo za rukovodioce.

Ovo su, kako saznaju “Novosti”, samo neke od novina koje donosi predstojeća reforma sistema plata u Srbiji. Nadležni obećavaju da je ostavljen prostor da se između radnih mesta napravi razlika u pogledu odgovornosti, uslova rada, kreativnosti, rizika kojem se osoba izlaže i drugih specifičnosti posla. Konačno će se uvesti vrednovanje kvalitetnog rada, pa će oni koji se ističu, ma u kom sektoru bili, imati priliku da napreduju i do osam puta.

foto: Thinkstock

“Kadar sa visokom stručnom spremom, tokom radnog veka na istom radnom mestu, moći će svoju zaradu da uveća čak do 40 odsto”, ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. “Primera radi, nastavnik početnik, sa postojećom zaradom od oko 43.000 dinara, mogao bi na osnovu svojih performansi da dostigne platu i od 60.000”, navode. Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja, pa će ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu biti u startu za oko 12 odsto veća nego ranije, što je jasan signal da se obrazovanje ceni i da država želi da privuče, a zatim kroz sistem napredovanja i zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove.

foto: Damir Dervišagić

Sva radna mesta u državi, koja se odnose na netržišne aktere u okviru javnog sektora, postaće uporediva. Tačno će se znati koliko je koje radno mesto vrednovano, ne samo apsolutno, kao do sada, već i relativno, u odnosu na druga radna mesta i druge sektore. To će samo po sebi ukazati na anomalije u sistemu koje treba ispraviti, na putu kreiranja zdrave, održive i pametne javne uprave. Nadležni naglašavaju da je za efikasno funkcionisanje sistema potrebno da ga vode stručni ljudi, ali i da aktivnosti zbog kojih sistem postoji rade najbolji mogući stručnjaci.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.