JA SAM DETE OKUPACIJE IZRAELA, PRVO SEĆANJE MI JE HAPŠENJE MOG OCA! Palestinka Ahed Tamimi objavila potresno pismo
Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI

simbol palestinske borbe

JA SAM DETE OKUPACIJE IZRAELA, PRVO SEĆANJE MI JE HAPŠENJE MOG OCA! Palestinka Ahed Tamimi objavila potresno pismo

Uhapšena je sa 16 godina, i provela je 8 meseci u izraelskom zatvoru

Objavljeno:

Mlada Palestinka Ahed Tamimi koja je provela osam meseci u izraelskom zatvoru jer je ošamarila vojnika napisala je pismo za magazin Vog u kome je opisala kako je teško rasti naZapadnoj obali pod okupacijom Izraela.

U pismu objavljenom u oktobarskom izdanju Voga Arabija (Vogue Arabia) 17-godišnja devojka je navela detalje svog kontroverznog hapšenja, nakon čega je postala simbol palestinskog otpora.

- Ja sam dete okupacije Izraela. Uvek je tamo bila. Moje prvo stvarno sećanje je hapšenje mog oca 2004. godine i poseta njemu u zatvoru - napisala je Tamimi.

Kada je uhapšena u noćnoj raciji ona je imala 16 godina.

Šamaranje vojnika koji je stajao u dvorištu njene kuće snimljeno je kamerom i objavljeno na društvenim mrežama.

U pismu Vogu ona je navela da iako je njen i život njene porodice protekao pod senkom okupacije i političkih pokušaja da joj se suprotstave i dalje želi da bude "obična sedamnaestogodišnjakinja".

Ahed Tamimi
Ahed Tamimi foto: EPA

Međutim, uprkos nastojanjima da vodi običan život, priznala je da nije prosečna tinejdžerka, da su joj oba roditelja bila u zatvoru kao i ona, i da je u zatvoru sada njen najstariji brat.

Kada bi živela u nekoj drugoj zemlji bavila bi se sportom, igrala bi fudbal, ali umesto toga učestvuje od detinjstva u demonstracijama i sukobima s izraelskim vojskom, kako je napisala, dodavši da to mnogi kritikuju, a ne kritikuju vojsku koja se postavlja ispred dece. Ona je ocenila da je greška u okupaciji.

Navela je i da je život iza rešetaka bio vrlo težak ali da je uspela da položi poslednje ispite u zatvoru.

Ona je iskoristila priliku da podseti čitaoce da se za nju zna, da je postala portparol za palestinsku stvar, a da su i druga deca u izraelskom zatvoru ali njihove priče niko ne zna.

Imajući u vidu da je uslovno osuđena na pet godina mogla bi opet dospeti u zatvor.

Pošto je završila srednju školu studirala bi pravo, a cilj je da posle pet godina brani Palestinu i govori u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Mural sa njenim likom
Mural sa njenim likom foto: EPA / Abir Sultan

Ona je u poslednjih nekoliko nedelja bila u inostranstvu sa svojom porodicom, posetila je Španiju i Tunis gde se sastala s predsednikom te zemlje.

Ahed Tamimi Palestinci smatraju herojem, ali mnogi Izraelci smatraju da je ne bi trebalo slaviti jer poziva na napade protiv Jevreja, prokomentarisali su izraelski mediji objavljivanje njenog pisma u Vogu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.