OVA DEVOJKA (17) JE SIMBOL PALESTINSKOG OTPORA: Preti joj dugogodišnja robija zbog onoga što je učinila izrealskim vojnicima! (VIDEO)
Ahed Tamimi na suđenju, Foto: EPA

neustrašiva

OVA DEVOJKA (17) JE SIMBOL PALESTINSKOG OTPORA: Preti joj dugogodišnja robija zbog onoga što je učinila izrealskim vojnicima! (VIDEO)

Ahed Tamimi odševila je svet svojom hrabrošću

Objavljeno:

U Izrealu je počelo suđenje tinejdžerki Ahed Tamimi (17) koja je zbog svojih postupaka postala simbol palestinskog otpora.

Ahed Tamimi (17) uhapšena je u decembriu nakon snimka u kojoj se vidi kako udara izraelske vojnike u svojem selu Nabi Saleh, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Optužena je za ukupno 12 prekršaja, uključujući napad na sigurnosne snage i podticanje nasilja, piše BBC. Ako bude osuđena, preti joj dugotrajna zatvorska kazna. Suđenje je zatvoreno za javnost, jer je Ahed maloletna.

Sporni video je snimljen 15. decembra u selu Nabi Saleh pred kućom Tamimijevih, u kontekstu palestinskih protesta, tada gotovo svakodnevnih, protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Tamimi je tada imala 16 godina.

Ovo je snimak zbog kojeg je osuđena:

Dok je za Palestinu ova devojka simbol hrabrosti, Izrael je vidi kao sredstvo propagande. Ipak, mnoge humanitarne organizacije pozivaju na njeno oslobođenje, i ukazuju na veliku diskriminaciju palestinske dece.

Oni ukazuju kako njin slučaj ističe problem grubog postupanja izraelskih snaga prema palestinskim maloletnicima. Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da je u poslednje 3 godine pred posebni vojni sud za maloletnike dovedeno 1400 palestinskih maloletnika.

Organizacije za ljudska prava oštro osuđuju izraelski sistem jer "nema osnovne mehanizme zaštite i ne garantuje pošteno suđenje".

Tamimi dolazi iz palestinske porodice aktivista i prvi put privukla je pažnju javnosti kada je imala 11 godina i zapretila da će udariti jednog izraelskog vojnika.

Pre dve godine snimljena je kada je za ruku ugrizla vojnika koji je pritvorio njenog brata zbog optužbe za gađanje kamenjem.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.