SNAJPEROM POGODIO NENAORUŽANOG PALESTINCA, PA SLAVIO: Ovaj snimak je najveća SRAMOTA za Izrael! (VIDEO)
Izrealski vojnik je razbesneo Palestice, Foto: AP

brutalno

SNAJPEROM POGODIO NENAORUŽANOG PALESTINCA, PA SLAVIO: Ovaj snimak je najveća SRAMOTA za Izrael! (VIDEO)

U toku je istraga...

Objavljeno:

Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula istragu video snimka na kome se čuju uzvici oduševljenja pošto je jedna osoba pogođena metkom iz snajpera tokom, kako se čini, palestinskih demonstracija u pojasu Gaze. Snimak se pojavio na društvenim mrežama u vreme kada se izraelska vojska suočila s međunarodnim pozivima da se povede istraga zbog pucanja bojevim mecima na palestinske demonstrante koji su u poslednje dve nedelje protestovali na granici izmedju pojasa Gaze i Izraela. Na snimku se čuje pucanj i potom se vidi kako pogođena osoba, koja izgleda nije naoružana, pada na zemlju. - Kakav video. Da. Kučkin sin. Gledajte, trče da ga evakuišu... Kakav legendarni video - kaže neko na hebrejskom jeziku posle pucnja. Nije odmah bilo jasno kada je to snimljeno. Izraelska vojska je saopštila da se izgleda radi o događaju od pre nekoliko meseci.

Snimak se pojavio u vreme napetosti pošto je u demonstracijama protiv izraelske blokade od 30. marta poginulo više od 30 Palestinaca, uključujući novinara u prsluku s oznakom "press", a više od 1.000 ih je ranjeno bojevom municijom. Izrael tvrdi da ekstremni islamski pokret Hamas, koji vlada pojasom Gaze, koristi demonstracije kao pokriće za pokušaje napada na izraelske vojnike. Hamas smatra da demontranti, koji zahtevaju da se palestinske izbeglice vrate na teritoriju današnjeg Izraela, imaju pravo na protest. Osoba snimljena kako pada na zemlju nije bacala kamenice niti pokušavala da probije graničnu ogradu.

Izraelske organizacije za ljudska prava su odmah pozvale na transparetnu istragu. S druge strane, izraelski ministri su stali u odbranu vojnika. - Svako ko je ikada bio na bojnom polju zna da sedeti u Tel Avivu ili (televizijskom) studiju i suditi vojnicima IDF (Izraelskih odbrambenih snaga), po njihovim izjavama, kada su zauzeti odbranom naših granica, nije nešto ozbiljno - rekao je ministar obrazovanja Naftali Benet za izraelski vojni radio. Ministar javne bezbednosti Gilad Erdan je ocenio da je dostignut nivo ludila i zabluda, i pitao da li je bilo isuviše dosadno u Izraelu u poslednjim danima pa se tom videu snimku, za koji se veruje da je napravljen kroz dogled, poklanja tolika pažnja. On je rekao da su vojnici pod stresom i da se eksplozivne naprave bacaju na njih uz pokušaje prebacivanja ekstremista preko granice, pa im se ne može suditi iz fotelja u Tel Avivu.

Ministar nauke Ofir Akunis rekao je za izraelski radio da je jasno da takve stvari ne bi trebalo da se dese i da sigurno štete imidžu Izraela. Za pogođenog Palestinca je rekao da je siguran da to nije bio nevini civil koji je došao da traži mir.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.