UZBUNA NA GRANICI SA HRVATSKOM, PARAVOJSKA NADZIRE PRELAZE: Političari u Sloveniji zabrinuti
Foto: Printscreen/Youtube

zabrinutost

UZBUNA NA GRANICI SA HRVATSKOM, PARAVOJSKA NADZIRE PRELAZE: Političari u Sloveniji zabrinuti

Krajem nedelje su se preko društvenih mreža proširili snimci mimohoda više desetina muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sekire u rukama, navodno tokom "vežbi" na mariborskom Pohorju.

Objavljeno:

Slovenski predsednik Borut Pahor i odlazeći premijer Miro Cerar izrazili su u ponedeljak zabrinutost zbog navodnog osnivanja "paravojne skupine" iz Maribora.

Krajem nedelje su se preko društvenih mreža proširili snimci mimohoda više desetina muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sekire u rukama, navodno tokom "vežbi" na mariborskom Pohorju.

Postrojavanje slovenske paravojne skupine za nadziranje granice "Predsednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu.

To je potpuno neprihvatljivo", saopšteno je iz kancelarije slovenskog predsednika, nakon što su mediji informacije s društvenih mreža prezentovali kao vest dana.

Reagovao je i tehnički premijer Miro Cerar izjavivši da je spomenuti događaj "apsolutno nedopustiv", te da skupina iz Maribora tako "bespotrebno potiče strahove i širi mržnju".

Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao, te očekujem da će merodavna tela odmah preduzeti mere protiv odgovornih, kazao je Cerar.

Opasna “korekcija granica” Srbije i Kosova Vođa skupine iz Maribora Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg fudbalskog kluba, kontroverzna je figura "krajnje desnice" koja po podacima medija ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina, a lani se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsednika države.

U vreme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO u vreme kad je predsednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njime na razgovor pristao sam premijer koji se s njime tada susreo u Mariboru.

Šiško je u ponedjeljak za medije potvrdio da je doista on na snimcima objavljenim na društvenim medijima, na kojima u karakterističnoj crvenoj šilterici koju je lani nosio i u predsedničkoj kampanji daje uputstva "štajerskoj straži" od nekoliko desetina maskiranih muškaraca srednje dobi, ali je primetio da je reč o "paravojnoj formaciji".

"Objavljeni snimci nastali su u subotu prilikom postrojavanja Maistrove bojne koju čini stotinak članova", kazao je Šiško, prenose slovenski mediji, dodajući da on zagovara stvaranje sličnih formacija na regionalnoj razini i u drugim delovima zemlje. Potvrdio je i to da neki članovi grupe imaju i oružje. Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo, kazao je Šiško. Kako prenose slovenski mediji, Šiško se i pre deklarisao kao krajnji nacionalist i predstavnik krajnje desnice, te kao "štajerski patriota".

No, prenose da je on oštro negirao povezanost sa skupinama koje navodno planiraju veliki protest u Ljubljani 13. ovog mjeseca, kad bi u parlamentu trebala biti potvrđena i stupiti na dužnost nova vlada mandatara Marjana Šarca kojoj kritičari i opozicija zameraju neke radikalno leve poteze i sumnjiče da će imati previše popustljiv pristup pitanju migracija i zaštite nacionalnih interesa.

Slovenski mediji prenose mišljenja stručnjaka za sigurnost i sociologa da je stvaranje takve oružane skupine vrlo opasno i nimalo naivan događaj jer upozorava na političku polarizaciju u atmosferi sve izraženijeg fenomena neprijateljskog raspoloženja u politici i delu javnosti prema slabijim društvenim skupinama, migrantima i strancima uopšteno. Policija je u ponedjeljak saopštila da provodi izvide u vezi s pojavom Šiškove skupine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.