ŠTA VI MISLITE O OVOME? Vojna akademija da nosi ime Dragoljuba Draže Mihailovića, predlaže POKS
Draža Mihailović, Foto: AP

upućuju amandmane

ŠTA VI MISLITE O OVOME? Vojna akademija da nosi ime Dragoljuba Draže Mihailovića, predlaže POKS

POKS će predložiti da Vojna akademija ponese ime vođe pokreta otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu

Objavljeno:

Narodni poslanik i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), Žika Gojković, uputiće Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o vojnom obrazovanju.

POKS će predložiti da Vojna akademija ponese ime vođe pokreta otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

– Najlogičnije je da Vojna akademija Srbije ponese ime Draže Mihailovića, jer je on školovan u ovoj ustanovi, ali ne samo to, nego je jedno vreme u njoj radio kao profesor, predavajući predmet topografiju. Danas je cela Srbija svesna uloge generala Mihailovića u podizanju ustanka i borbe protiv nacizma, kao i komunističke propagande protiv njega koja je pokušala sve to da ospori, ali nikada nije uspela.

Najznačajniji francuski vojni orden Ratni krst koji mu je 1943. godine dodelio general Šarl de Gol, kao i posthumno odlikovanje Legija zasluga prvog stepena, koje 1948. godine dobio od američkog predsednika Harija Trumana za „organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju“, kao i još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata najbolja su preporuka za ovu odluku – istakao je Vojislav Mihailović, unuk Dragoljuba Mihailovića i član Predsedništva POKS.

Pokret obnove Kraljevine Srbije je zgrožen amandmanom poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, kojim se traži da ova ustanova nosi ime Konstantina Koče Popovića, načelnika štaba partizanskih jedinica u Srbiji i glasaće protiv njega. Današnja istorija, koja je oslobođena stega ideologije potvrdila je da je Koča Popović markirao mete na mapi po kojoj je izvršeno savezničko bombardovanje Beograda, Leskovca, Kraljeva i drugih srpskih gradova na pravoslavni Uskrs 1944. godine. Prilikom tog bombardovanja stradalo je više od 3.000 Srba civila, a ispod ruševina 687 zgrada u Beogradu ostala je 1.161 civilna žrtva i 1.468 teško povređenih građana. Istog dana, Leskovac je sravnjen sa zemljom, a mnogi drugi gradovi teško oštećeni. Ova saveznička akcija, po komandi Koče Popovića, nije ostavila nikakve negativne posledice po neprijatelja, čime se još više obesmišljavaju nevine žrtve koje su tada podnete.

Koča Popović će ostati upamćen i po sramnoj ulozi koju mu je dodelio Vrhovni štab komande NOVJ, da zajedno sa Milovanom Đilasom i Vladimirom Velebitom 8. marta 1943. godine u Gornjem Vakufu pregovara sa Hitlerovim izaslanikom generalom Benignus Dipoldom o prekidu neprijateljstava i zajedničkoj borbi protiv saveznika, Velike Britanije, SAD i Jugoslovenske vojske u otadžbini, generala Mihailovića. Povrh svega, ovaj partizanski vođa nikakve veze nije imao sa Vojnom akademijom i bila bi velika sramota za Srbiju da tako značajna ustanova ponese njegovo ime.

Bonus video:

SPEKTAKULARNO HAPŠENJE! Uhapšeni tinejdžeri iz Srbije u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija!

(Espreso.co.rs / POKS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.