Koreja vežbala napad na Seul: Niko i ništa neće preživeti!
Foto: Reuters

opet svi strepe

Koreja vežbala napad na Seul: Niko i ništa neće preživeti!

Južna Koreja je u petak uvela nove jednostrane sankcije za Severnu Koreju i, među ostalim, zabranila ulazak u zemlju svim stranim stručnjacima za rakete i nuklearna oružja
Objavljeno: 10:44h

Južna Koreja je u petak uvela nove jednostrane sankcije za Severnu Koreju i, među ostalim, zabranila ulazak u zemlju svim stranim stručnjacima za rakete i nuklearna oružja ako proceni da njihova poseta Sevrenoj Koreji predstavlja pretnju nacionalnim interesima Seula.

foto: Reuters

Savet bezbednosti je u sredu Severnoj Koreji jednoglasno uveo do sada najoštrije sankcije nakon što je ta zemlja u septembru sprovela svoje peto nuklearno testiranje.

Rezolucija, koju su najaktivnije zagovarale Sjedinjene Države donesena je nakon tri meseca složenih pregovora s Kinom, članicom SB s pravom veta, i za više od 60 posto ograničava severnokorejski izvoz ugljena, vodeći spoljni izvor prihoda za tu osiromašenu državu.

foto: Reuters

U rezoluciji se traži da Severna Koreja odustane od svog programa proizvodnje nuklearnog oružja, ali Pjongjang je odgovorio da će sankcije izazvati samo "snažnije protivmere samoobrane". Jednostrane sankcije Severnoj Koreji u petak je najavio i Japan.

(Espreso.co.rs / B92

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.