PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba se oprašta od El Komandata!
Foto: Fonet

Umro u 90. godini

PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba se oprašta od El Komandata!

Kubanski lider Fidel Kastro preminuo je u 90. godini, javio je britanski Bi-Bi-Si pozivajući se na kubanske medije
Objavljeno: 09:00h

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata. Kastro je dozvolio da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmesti na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

I pre nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svestan na čijoj je strani Kuba.

"Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života", poručio je celom svetu 1961. godine.

Kada je kubanska raketna kriza "okinula" Hladni rat, američka blokada je "zamrzla" Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo još jedinstvenijom na svetu.

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspeo da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj "lažnih vesti" o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću.

foto: AP

Kastro će biti kremiran, iako se o njegovoj veri često diskutovalo.

Odgajan je kao katolik, da bi se kasnije izjasnio kao atesita. Ipak, iako je kritikovao Bibliju, rekao je:

"Ako me ljudi zovu hrišćaninom, ne sa stanovišta vere, već sa stanovišta viđenja društva, onda i ja kažem da sam hrišćanin".

Informacije o Kastrovom privatnom životu su takođe retke i osporavane, delom i zbog toga što detalji nisu mogli da prođu kroz strogu kontrolu kubanskih državnih medija. Poznato je da je Fidel imao dva braka - u prvom je dobio sina Fidelita, a u drugom petoro dece.

Takođe, imao je niz ljubavnica i veruje se da je iza sebe ostavio još najmanje četvoro dece.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.