PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba se oprašta od El Komandata!
Foto: Fonet

Umro u 90. godini

PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba se oprašta od El Komandata!

Kubanski lider Fidel Kastro preminuo je u 90. godini, javio je britanski Bi-Bi-Si pozivajući se na kubanske medije
Objavljeno: 09:00h

"El komadante" je izgubio bitku sa bolešću i godinama i njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svetskih lidera.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Komandant kubanske revolucije preminuo je tokom noći u 22 i 29 časova", saopštio je njegov brat i predsednik Kube Raul Kastro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.

Kastro, čovek koji je svrgnuo diktatorski režim Fulgensija Batiste i "vratio Kubu narodu", obožavan je u većem delu zemlje koju je vodio skoro 50 godina, pre nego što je zbog bolesti prepustio predsedničko mesto bratu Raulu 2008.

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog sveta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju, zatvarao, ubijao i izolovao sopstveni narod.

foto: beta

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakon izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u jedan od najpoznatijih svetskih revolucionarnih pokreta i dospeo na vlast posle trogodišnje gerilske bitke.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.