Uklonjena ploča na kojoj je ležalo ISUSOVO TELO: Ispod ih sačekalo IZNENAĐENJE! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

prvi put posle 460 godina

Uklonjena ploča na kojoj je ležalo ISUSOVO TELO: Ispod ih sačekalo IZNENAĐENJE! (FOTO) (VIDEO)

Crkvu, jednu od najstarijih u hrišćanskom svetu, sagradio je car Konstantin 325. godine
Objavljeno: 17:26h

Profesorka Antonija Moropulou rekla je za "National Geographic" da je obnova počela u "poslednjem trenutku". Inače, poslednji put Edikul je restauriran u 19. veku nakon što ga je plamen uništio, ali je nedugo potom Jerusalim pogodio zemljotres koji je ponovo narušio građevinu. Nedostatak sredstava bio je velika prepreka novom započinjanju radova, ali se procenjuje da su sada donori skupili dovoljno - tačnije, više od četiri miliona dolara.

A photo posted by Burak (@burakdagkus) on

Početkom godine, Grčka pravoslavna patrijaršija, Rimska katolička crkva i Jermenska pravoslavna crkva (tri glavne od šest hrišćanskih crkava koje imaju pravo da obavljaju bogosluženja u Crkvi svetog groba), pozvali su stručnjake da započnu proces restauracije, koji bi trebalo da bude okončan u proleće 2017. godine. Crkvu, jednu od najstarijih u hrišćanskom svetu, sagradio je car Konstantin 325. godine. Originalnu građevinu uništio je Kalif al-Hakim 1009. a u 12. veku Krstaši su započeli obnovu i dali joj izgled kakav ima i danas. Ipak, požar 1808. godine uništio je sve sem Edikula. Otomanske vlasti su 1852. ponudile okvir za rešavanje nesuglasica u crkvi i doneli niz zakona o upravljanju Crkvom svetog groba, kako bi sve hrišćanske crkve dobile svoje mesto u ovom hramu. Da nije tih propisa, kojih se crkve i dalje pridržavaju, restauracija bi bila mnogo ambicioznija, smatra velečasni Atanasius Makora, franjevački fratar koji predstavlja katolike u komisiji koja upravlja Crkvom svetog groba.

- Lično bih voleo da smislimo neku alternativu, umesto da samo restauriramo postojeću strukturu. Međutim, zbog statusa kvo koji je tako konzervativan po svojoj prirodi, moramo prihvatiti činjenicu da se ništa neće promeniti i da će u suštini i posle restauracije izgledati kao danas - rekao je on.

(Espreso.co.rs / Daily Mail / RT)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.