Erdogan ruši Kemala Ataturka! Optužio ga za predaju ostrva Grčkoj i najavio borbu do kraja!
Foto: AP

Istorijski momenat

Erdogan ruši Kemala Ataturka! Optužio ga za predaju ostrva Grčkoj i najavio borbu do kraja!

On optužuje heroja Turske da je faktički poklonio egejska ostrva Grčkoj 1923. godine
Objavljeno:

Erdogan je, pominjući termin "rat za nezavisnost" u vezi sa propalim pučem u julu, mislio na rat na nezavisnost koji je Turska vodila između 1919. i 1922. godine, posle kojeg je došlo do formiranja nove turske države pod Kemalom Ataturkom.

Krvavo jezero u Kini! Preko noći postalo crveno, a razlog je baš neobičan (FOTO) (VIDEO)

Erdogan je kritikovao tursku delegaciju koja je 1923. godine potpisala sporazum u Lozani, kako bi se okončao rat Grka i Turaka. Posle ovog sporazuma došlo je i do velike razmene populacije: Turci su evakuisani sa grčkih ostrva, a hrišćani iz Male Azije su prešli u Grčku.

foto: AP

- Dvadesetih su nam pretili sa Sporazumom u Sevru, a konačno su nas ubedili sa sporazumom u Lozani. Neki su pokušali da nam nametnu Lozanu. Ostrva, na kojima se čuje uzvik sa obale, mi smo ta ostrva dali u Lozani. Šta će se desiti sa našom teritorijom, šta će se desiti sa vazduhom i zemljom? Mi se još uvek borimo za ovo. Oni koji su odgovorni za ovo su ljudi koji su sedeli za stolom u Lozani. Nisu bili dostojni situacije, i zato sad imamo problem. Da je puč uspeo, možda bi sada bili ucenjeni još gore nego u Sevru - rekao je Erdogan.

Filipinski predsednik: Hitler ubio tri miliona Jevreja, ja ću toliko narkomana!

Inače, ostrva o kojima Erdogan priča - Lezbos, Kios, Limnos, Samos... - dospela su pod kontrolu Grčke posle Prvog Balkanskog rata 1912. godine.

(P. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.