Kinesko tržište je najveći balon u istoriji, pitanje je dana kada će da pukne i ugrozi ceo svet! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Reuters

Opet briga

Kinesko tržište je najveći balon u istoriji, pitanje je dana kada će da pukne i ugrozi ceo svet! (VIDEO)

Kineski milijarder Vang Jianlin, koji se obogatio na tržištu nekretnina svoje zemlje, sada je upozorava da stvari izmiču kontroli
Objavljeno: 09:50h

Sve to predstavlja ozbiljnu brigu u Kini, gde se ekonomski rast usporava, dok se dug ubrzano povećava. Sume koje se nalaze na tržištu nekretnina su ogromne: direktni krediti u tom sektoru iznose približno 3,6 biliona dolara na kraju juna, navodi Kapital Ekonomiks.

foto: Reuters

- Problem je što privreda još nije dotakla dno, objašnjava Vang i dodaje:

- Ako se ta moć nestane prebrzo, ekonomija će i dalje patiti. Dakle, moraćemo da sačekamo sve dok se ekonomija ne vrati na stare staze. Tada ćemo postepeno smanjiti uticaj i dugove. On, ipak, kaže da nije zabrinut da će se desiti katastrofalni kolaps ekonomskog rasta.

foto: Reuters

Vang je najbogatiji čovek u Kini, prema Forbsu, a vrednost njegovog carstva - Vanda grupe - iznosi oko 44 milijardi dolara. Svet je čuo za njega kada je u januaru kupio holivudski studio "Legendary Entertainment", da bi odmah potom kupio i 20% akcija fudbalskog kluba Atletiko Madrid.

Kasnije se obećao da će uništiti velike planove kompanije Dizni za novi zabavni park u Kini i tako ih spreči da zarađuju u njegovoj domovini u narednih 10 do 20 godina.

(Espreso.co.rs / CNN)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.