500 ubistava. Devet meseci. Jedan američki grad - Čikago (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Ratna zona

500 ubistava. Devet meseci. Jedan američki grad - Čikago (FOTO) (VIDEO)

Talas nasilja preplavio je treći najveći američki grad. Za samo devet meseci u Čikagu je iz vatrenog oružja ubijeno 500 ljudi, od čega 105 u poslednjih 30 dana. Time je 2016. godina sa najcrnjim bilansom u poslednje dve decenije
Objavljeno: 15:04h

Mnogi razlog za porast nasilja vide u ekonomski lošoj situaciji i manjku poslova. Ipak, zvanični podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Čikagu na 5,5%, što je manje nego u 2015. Ipak, kritičari ističu da su mnogi od tih poslova loše plaćeni, te da od te zarade čovek ne može da sastavi kraj sa krajem.

foto: AP

Građani su tužni i ogorčeni, naročito oni koji stanuju u opasnijim delovima grada. Komentar crnkinje Stefani Armas možda i najbolje pokazuje kakav je život u pojedinim delovima Čikaga.

- Kada živite u društvu u kom vaše dete mora da nauči da izbegava metke kako bi preživelo, onda je to jedina i najvažnija stvar koju morate da ga naučite. To je sve što možete da uradite, kaže Armas.

U jeku straha od terorizma i kampanje koju vode američki političari, pojavila se statistika koja obara sve njihove tvrdnje. Amerikanci ne ginu od ruke terorista, već od ruke sopstvenih zemljaka. U ratu u Iraku poginula su 4.504 Amerikanca, u Avganistanu ih je stradalo 2.348, a samo u Čikagu ih je od 2001. godine ubijeno 7.916!

foto: AP

Šira statistika je još strašnija: Islamski džihadisti godišnje ubiju dvoje ljudi, ultradesničarski ekstremisti ubiju petoro, deca ubiju 21 osobu, grom ubije 31 Amerikanca, kosilice za travu kobne su po 61 građanina godišnje, autobus usmrti njih 264, ispadanje iz kreveta čak 737, dok od ruke svog zemljaka godišnje bude ubijeno 11.737 Amerikanaca!

Kako bi osudili nasilje u svom gradu umetnici Čikaga su se ujedinili i tim povodom snimili prigodan spot.

(Espreso.co.rs / Blic / BBC)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.