500 ubistava. Devet meseci. Jedan američki grad - Čikago (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Ratna zona

500 ubistava. Devet meseci. Jedan američki grad - Čikago (FOTO) (VIDEO)

Talas nasilja preplavio je treći najveći američki grad. Za samo devet meseci u Čikagu je iz vatrenog oružja ubijeno 500 ljudi, od čega 105 u poslednjih 30 dana. Time je 2016. godina sa najcrnjim bilansom u poslednje dve decenije
Objavljeno: 15:04h

Ovaj Afroamerikanac je otac male devojčice, veteran rata u Iraku, a za britanski servis je izjavio da se "plaši pojedinih delova grada".

foto: AP

- Kada moram da obavim neki posao, koji iziskuje prolazak kroz pojedina naselja koja važe za nasilna, uopšte mi nije svejedno. Tada mi je samo u glavi da što pre stignem od tačke A do tačke B. Pojedini momci su potpuno bezumni. Upucali bi te samo zato što im ličiš na pripadnika protivničke bande. Surovi su, kaže sagovornik BBC-ja.

Nepoverenje prema policiji Čikaga je na rekordno visokom nivou. Policija je na udaru demonstranata još od novembra, kada je sud naredio da se objavi video-snimak na kom se vidi kako policajac Džejson Van Dajk upucao 17-godišnjeg Lakuana Mekdonalda sa čak 16 metaka, ubivši ga na mestu. Policija Čikaga je stigmatizovana, označena kao "leglo nasilnika" i "maligni tumor grada". Hiljade demonstranata marširalo je ulicama grada tražeći promenu i pravdu, ali malo toga se za sada zaista promenilo. Interna kontrola u čikaškim policijskim stanicama došla je do zaključka da u njima vlada "institucionalni rasizam", te da policajci "nemaju časti kada treba da ubiju obojenu osobu", piše "CNN".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.