500 ubistava. Devet meseci. Jedan američki grad - Čikago (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Ratna zona

500 ubistava. Devet meseci. Jedan američki grad - Čikago (FOTO) (VIDEO)

Talas nasilja preplavio je treći najveći američki grad. Za samo devet meseci u Čikagu je iz vatrenog oružja ubijeno 500 ljudi, od čega 105 u poslednjih 30 dana. Time je 2016. godina sa najcrnjim bilansom u poslednje dve decenije
Objavljeno: 15:04h

Od početka godine u Čikagu je zabeleženo 2.346 incidenata u kojima je korišćeno vatreno oružje, što je za čak 50 posto više nego prošle godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Načenik čikaške policije Edi Džonson nema dilemu šta je razlog ovako visokoj stopi ubistava.

foto: Reuters

- Porast kupovine oružja, kako legalnog tako i ilegalnog, kao i mlake kazne za one koji oružje kupuju na ulici, glavni su neprijatelji ovog grada. Samo u ovih devet meseci u 2016. zaplenili smo 6.000 komada ilegalnog oružja. Moji ljudi se ubijaju od posla. Možete li da zamislite koliko je frustrirajuće kada posle tolikog rada uhapsite tipa u petak zbog posedovanja oružja bez dovole, a onda ga već u ponedeljak vidite na ulici sa novim pištoljem?, kaže Džonson.

foto: Reuters

Najgore je u južnom i istočnom delu grada, koji su označeni kao "crne tačke", navodi čikaški "Tribjun".

- U svom tom bezumnom nasilju izgubili smo mnogo dobrih ljudi. Neki od njih mogli su da postanu predsednici, lekari, senatori...ali nažalost, nisu uspeli da opstanu u ovom gradu. Kada se okrenete oko sebe, shvatite gde se nalazite. U nebezbednoj sredini - rekao je američki reper Duwop novinarima BBC-ja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.