Majka Tereza proglašena za sveticu (FOTO)
Foto: FoNet

borila se za bolesne i napuštene

Majka Tereza proglašena za sveticu (FOTO)

Papa Franja je u svom obraćanju okupljenima na Trgu Svetog Petra rekao da je Majka Tereza bila milosrdna svetica koja je branila živote nerođenih, bolesnih i napuštenih
Objavljeno:

Više od 100.000 vernika okupilo se na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, a aplauz je počeo i pre no što je papa Franja završio obred kanonizacije na početku mise. Papa je rekao da je Majka Tereza ideale milosrđa Rimokatoličke crkve sprovodila u delo u poljskoj bolnici za najsiromašnije među siromasima, za one koji pate od materijalnog i duhovnog siromaštva.

foto: AP

Papa Franja je podelio obroke za 1.500 beskućnika koji su se okupili u Vatikanu povodom njene kanonizacije. Za njih su obezbeđena počasna mesta za vreme ceremonije. Beskućnike, od kojih mnogi žive u smeštajima koje im je obezbedila Majka Tereza, predvodile su njene sledbenice, časne sestre.

Ceremoniji, pored 1.500 beskućnika, prisustvuju i najviši predstavnici 13 država, među kojima i španska kraljica Sofija.

foto: AP

Rođena 1910. u albanskoj porodici u Skoplju, Anjeze Gondže Bojadžiu, umrla je 5. septembra 1997. u sedištu svoje misije u Kolkati. Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979. godine, u Indiji je 1950. godine osnovala misiju milosrđa koja sada ima 5.000 monahinja koje, posvećene pomaganju siromašnima i lečenju bolesnih, i same žive u velikoj nemaštini.

(Espreso.co.rs/ Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.