EU SPREMA MERE ZA DRUGI TALAS KORONE NA JESEN: Ovo su PROVERENE INFORMACIJE!
Spremaju se za drugi talas, Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

javno zdravstvo

EU SPREMA MERE ZA DRUGI TALAS KORONE NA JESEN: Ovo su PROVERENE INFORMACIJE!

U Briselu ocenjuju da je mnogo toga urađeno na suzbijanju epidemije, ali i upozoravaju da virus COVID19 i dalje cirkuliše

Objavljeno:

Evropska komisija predstavila je hitne kratkoročne mere kako bi se EU pripremila i po mogućstvu predupredila novo širenje infekcije virusa COVID19.

Mere obuhvataju pojačano testiranje, praćenje kontakata, nadgledanje i mapiranje klastera zaraze i olakšano snabdevanje zaštitnom opremom, lekovima i medicinskim uređajima kroz EU mehanizme hitnih javnih nabavki i strateških zaliha.

U Briselu navode da je neophodan stalni oprez i brz odgovor Komisije i zemlja članica kako bi se zaustavilo širenje virusa i izbegla nova zatvaranja.

„Opreznost, pripremljenost i koordinacija su neophodne kako bi se sprečilo novo širenje korona virusa. Pozivamo na jaku i zajedničku akciju kako bi zastitili naše građane i podržaćemo zemlje članice u tome”, poručila je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

U Briselu ocenjuju da je mnogo toga urađeno na suzbijanju epidemije, ali i upozoravaju da virus COVID19 i dalje cirkuliše

Inistira se na važnosti održavanja brzog pristupa kapacitetima javnog zdravstva između ostalog i kroz finansijsku podršku za transport medicinske opreme i osoblja između država članica i koordinaciju raspoređivanja medicinskih timova i opreme kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Predložene mere podrazumevaju i pravovremenu razmenu informacija, podršku ugroženim grupama, kao što su starije osobe, osobe s postojećim zdravstvenim problemima i one sa margina društva kao i psihološku podršku gađanima.

U Briselu dodaju da je u narednom periodu potrebno smanjiti teret sezonskog gripa većom vakcinacijom i drugim tretmanima kako bi se izbegao dodatni pritisak na već opterećene zdravstvene sisteme.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.