POLITIKA USLOVLJAVANJA UVIJENA U OBLANDU: Evo šta nam donosi nova metodologija proširenja na Zapadni Balkan
Nova metodologija proširenja EU na Zapadni Balkan razmatra sistem nagrada i kazni, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

drugo pakovanje

POLITIKA USLOVLJAVANJA UVIJENA U OBLANDU: Evo šta nam donosi nova metodologija proširenja na Zapadni Balkan

Marić je rekla da je novina u toj metodologiji i napuštanje logike otvaranja i zatvaranja poglavlja jer se prelazi na grupisanje tematski srodnih poglavlja u takozvane klastere.

Objavljeno:

Nova metodologija proširenja EU, prema očekivanjima, razradiće sistem "nagradjivanja" i "kažnjavanja" kandidata za članstvo za pokazane rezultate u procesu pristupanja, čime bi vlasti bile dodatno motivisane da se upuste u često politički "skupe" reforme, smatra Sena Marić iz Centra za evropske politike (CEP).

Posle sastanka u Parizu prošle nedelje sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je da je Srbija odlučila da prihvati novu metodologiju u pristupnim pregovorima s EU, koja je doneta na Makronovu inicijativu, kao i da je ona povoljnija i daleko konkretnija.

Ipak, o usvajanju nove metodologije formalno bi trebalo da se izjasni vlada, rekla je Marić danas za Euraktiv Srbija i Betu, dodajući da to nije nadležnost predsednika.

Programska menadžerka i viša istraživačica CEP je rekla i da metodologija nije završena, da članice EU još rade na njoj i da će dobar pokazatelj u kom će pravcu ići revidirani proces pristupanja i šta se može primeniti na Srbiju biti pregovarački okvir za Severnu Makedoniju i Albaniju koji je trenutno u izradi.

Prema njenim rečima, jedna od novina u novoj metodologiji je veći politički angažman obeju strana - češće i sadržajnije međuvladine konferencije, koje se neće svoditi na najavu otvaranja poglavlja, kao i politički dijalog o sprovedenim reformama, sa zaključcima i preporukama, što bi trebalo da služi kao podstrek kandidatima.

"Takodje se predvidja veći angažman država članica u praćenju procesa pristupanja i oceni ostvarenih rezultata, što su one do sada u mnogo većoj meri prepuštale Komisiji", rekla je programska menadžerka i viša istraživačica CEP.

Marić je rekla da je novina u toj metodologiji i napuštanje logike otvaranja i zatvaranja poglavlja jer se prelazi na grupisanje tematski srodnih poglavlja u takozvane klastere.

Kako je rekla, u tom pogledu na Srbiju će novi sistem moći da se primenjuje delimično jer Srbija ima bar jedno otvoreno poglavlje u pet od šest klastera.

"Dakle, potpuna primena logike klastera bila bi moguća samo za klaster koji se tiče energetike, saobraćaja i životne sredine, koji sadrži četiri pregovaračka poglavlja", kazala je Marić.

Ona je napomenula i da je Srbija otvorila sva poglavlja iz "osnovnog" klastera, u koji spadaju poglavlja 23 i 24 (vladavina prava), ali i javne nabavke, statistika i finansijska kontrola.

"U tom klasteru revidirani pristup najavljuje sveobuhvatnije praćenje i ocenu ostvarenih rezultata", istakla je Marić.

Kako je dodala, prihvatanjem nove metodologije ne dovode se u pitanje ostvareni rezultati u već otvorenim poglavljima ali se očekuje da se u narednom periodu jednom prilikom otvori više srodnih poglavlja umesto kao do sada najviše dva ; po medjuvladinoj konferenciji.

Marić je zaključila da je prihvatanje nove metodologije dobra vest za Srbiju, za EU i za Zapadni Balkan, ukoliko se bude dosledno primenjivala, jer donosi nedostajući politički zamajac procesu pristupanja i više podsticaja za kandidata da ispunjava zahteve za članstvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.