SNAŽNA PORUKA ANGELE MERKEL koja i te kako može mnogo da znači za Srbiju
Govorila je i o Zapadnom Balkanu, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

preuzeli palicu

SNAŽNA PORUKA ANGELE MERKEL koja i te kako može mnogo da znači za Srbiju

Kao glavni prioritet nemačkog predsedavanja Angela Merkel je navela ljudska prava kao najvažniju vrednost u Evropi.

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da će fundamentalna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i EU uloga u svetu biti pet prioriteta nemačkog predsedavanja Savetom EU do kraja godine.

- Fokus će se održati i na perspektivi pristupanja Zapadnog Balkana, poručila je Merkel.

Ona je predstavljaujući program nemačkog predsedavanja pred Evropskim parlamentom u Briselu naglasila da će u okviru spoljne politike EU Belin uraditi sve što je u njegovoj moći, kako bi se fokusirao na pristupne konferencije.

- Moramo da se angažujemo u razgovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom i nastavimo perspektivu pistupanja Zapadnog Balkana, najavila je Merkel.

Nemačka kancelarka je poručila da će jača spoljna i bezbednosna politika EU biti jedan od prioriteta Berlina u nardnih šest meseci.

- Evropa mora više da se oslanja na sebe i da uzme svoju budućnost u svoje ruke u ovom brzo menjajućem svetu, izjavila je Merkel.

Ona je nagalasila da će ključni EU partner u svetu ostati Velika Britanija, ali i da se moraju ubrzati razgovori o budućim odnosima Brisela i Londona.

- Razgovori napreduju sporo. Uradićemo sve da dođemo do dobrog rešenja, ali se moramo pripremiti se za scenario u kome neće biti dogovora sa Velikom Britanijom do kraja godine, upozorila je Merkel.

U oblasti spoljne politike Merkel je posebnu pažnju posvetila odnosima EU sa Afrikom, transatlantskim odnosima i relaciji EU Kina.

- Sa Kinom moramo da razmotrimo strateške odnose. Imamo trgovinske odnose, ali i različita politička i društvena pravila posebno u oblasti ljudskih prava i vladavine prava”, kaže Merkel.

Kao glavni prioritet nemačkog predsedavanja Angela Merkel je navela ljudska prava kao najvažniju vrednost u Evropi.

Ona naglašava da se građani Evrope moraju osćati slobodno kao u oblasti politike tako i religije i kulture.

- Ljudska prva, slobode, nediskriminacija, jednakost, sve to predstavlja etički stub EU i moraju se primenjivati isto na sve , kaže Merkel.

Ponovila je da Evropa zbog pandemije COVID19 trenutno prolazi kroz najtežu krizu od svog nastanka pri čemu je ekonomiji zadat težak udarac, a građani su zabrinuti za poslove i sredstava za život..

Ona poručuje da će vrhunski prioritetnemačkog predsedavanja biti jedinstvo u Evropi i izgradnja održive i jače Evrope.

- Evropa će izaći iz ove krize jača ako prevaziđemo razlike, podelimo odgovornost, ojačamo koheziju i solidarnos, kaže Merkel.

Nemačka kancelarka dodaje da je Evropskoj uniji za oporavak neophodan brz dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i fondu za oporavak i da vanredna vremena zathevaju vanrednu solidarnost među državama članicama.

- Nadam se dogovoru pre letnjih odmora, ali to će zahtevati kompromise svih strana - upozorava kancelarka.

Govoreći o drugim prioritetima nemačkog predsedavanja Angela Merkel se posebno osvrnula na borbu protiv klimatskih promena i digitalizaciju Evrope.

Ona naglašava da Evropa mora da reaguje ako želi da sačuva planetu i da preuzme lidersku ulogu u svetu u borbi protiv klimatskih promena.

Kancelarka se u svom govoru pred Evropskim parlamentom zauzela za pravno obavezujuću klimatsku neutralnost EU do 2050. godine.

Ona je poručila da za populizam, govor mržnje i lažne vesti nema mesta u demokratiji na kojoj se zasniva EU.

”Evropa je sposobna ako budemo zajedno i budemo ujedinjeni., zaključila je Merkel.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.