Britanija bez povoda ušla u rat u Iraku! Blera čeka zatvor? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Peter Nicholls

objavljen izveštaj

Britanija bez povoda ušla u rat u Iraku! Blera čeka zatvor? (FOTO) (VIDEO)

Vojna akcija u Iraku bila je preuranjen potez, i izvedena je pre nego što su se iscrpele mogućnosti za mirno rešenje sukoba - zaključila Čiltonova komisija
Objavljeno: 13:22h

Glavni cilj izveštaja bio je da se utvrdi odgovornost Velike Britanije i njenog bivšeg premijera Tonija Blera za izazivanje rata u Iraku i invaziju na tu zemlju u kojima je život izgubilo nekoliko stotina hiljada civila, dok je više od dva miliona prisilno raseljeno iz svojih domova.

Ukoliko se dokaže da je Toni Bler odgovoran za jedan od najvećih zločina 21. veka, bivšeg premijera očekuje suđenje i veoma moguće doživotna zatvorska kazna, ističu britanski mediji.

U Londonu su pre objavljivanja izveštaja počeli da se okupljaju demonstranti koji zahtevaju da Toni Bler odgovara za politiku koju je vodio tokom svog mandata.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Blerova vlada optužena je da je preuveličavala obaveštajne podatke o navodnom oružju za masovno uništenje koje je imao Sadam Husein da bi dobila podršku za invaziju Iraka, koju je predvodila američka vojska. Bler koji nije želeo da komentariše izveštaj pre objavljivanja uvek je govorio da njegova vlada nije izmišljala ili iskrivljavala podatke.

(Espreso.co.rs / Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.