Britanija bez povoda ušla u rat u Iraku! Blera čeka zatvor? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Peter Nicholls

objavljen izveštaj

Britanija bez povoda ušla u rat u Iraku! Blera čeka zatvor? (FOTO) (VIDEO)

Vojna akcija u Iraku bila je preuranjen potez, i izvedena je pre nego što su se iscrpele mogućnosti za mirno rešenje sukoba - zaključila Čiltonova komisija
Objavljeno: 13:22h

Izveštaj o odgovornosti Britanije i Tonija Blera za rat u Iraku objavljen je danas, posle sedam godina istrage. Njime je utvrđeno da se Britanija 2003. godine pridružila invaziji na Irak pre nego što su iscrpljene sve druge opcije.

Od raja na zemlji do pakla: Neverovatni snimci Iraka iz pedesetih (FOTO) (VIDEO)

- Zaključili smo da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo da se priključi invaziji na Irak pre nego što su iscrpljene opcije za mirno razrešenje. Vojna akcija tada nije bila poslednja opcija - istakao je predsednik komisije lord Džon Čilkot.

- Vojna akcija u Iraku bila je preuranjen potez, i izvedena je pre nego što su se iscrpele mogućnosti za mirno rešenje sukoba. Postojanje oružja za masovno uništenje u Iraku predstavljeno je za sigurnošću koja nikada nije opravdana ni dokazana - naveo je lord Čilkot, istakavši da je vojna akcija možda bila neophodna u nekom trenutku, ali ne i u martu 2003. godine.

- SAD i Britanija su bile te koje su zaobišle autoritet Saveta bezbednosti UN jer su progurale vojnu akciju iako nisu bile iscrpljene sve druge opcije - rekao je Čilkot. Na meti kritika su takođe obaveštajne agencije koje su dostavljale netačne podatke i vojni komandanti koji se nisu suprotstavili Toniju Bleru.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.