EK pozdravlja brzu reakciju Srbije na zaštiti migranata
ilustracija, Foto: AP

brza reakcija srbije

EK pozdravlja brzu reakciju Srbije na zaštiti migranata

Generalni stav Komisije je da je neprihvatljivo svako nasilje prema izbeglicama

Objavljeno:

Evropska komisija pozdravila je brzu reakciju srpskih vlasti protiv individua i grupa koje zastrašuju, zlostavljaju ili čine nasilje nad izbeglicama i migrantima i ocenila da Srbija nastavlja ”značajne napore” u obezbeđivanju adekvatnih uslova za boravak migranata na svojoj teritoriji.

Povodom izveštaja TV N1 o odgovoru Brisela na ”upad u migrantski kamp u Obrenovcu i protestima podrške napadaču” u kome je naglašeno da ”Srbija ima obavezu da zakonima i u praksi da garantuje osnovna prava i slobode za sve pojedince, uključujući migrante i izbeglice”, iz Evropske komisije poručuju da tokom protesta u Obrenovcu ”nije bilo zabeleženo nasilje nad migrantima”.

”Srpske vlasti nastavljaju značajne napore na obezbeđivanju osnovnih životnih uslova i usluga za sve migrante u zemlji, uključujući njihovo obrazovanje i zdravlje”, ocenjuju u Komisiji.

U Evropskoj komisiji dodaju da se situacija u pogledu migranata u Srbiji ”blisko prati” kroz pregovarčki okvir pristupnog procesa zemlje.

Generalni stav Komisije je da je neprihvatljivo svako nasilje prema izbeglicama, migrantima i drugim osetljivim grupama i da vlasti ”u zakonu i praksi” moraju da garantuju fundamentalna prava i slobode svih osoba.

U Briselu naglašavaju da je EU od 2015. godine donirala preko 100 miliona evra finansijske pomoći Srbiji u cilju upravljanja migrantskim pitanjima u zemlji.

”To uključuje poboljšanje smeštaja i uslova za život, osiguranje zaštitnih mera za migrante i potražioce azila u prihvatnim centrima kao i odgovarajuću psihosocijalnu i psihološku pomoć”, zaključuju u Evropskoj komisiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.