OTAC JE OTIŠAO NA PORODILJSKO: KADA SE VRATIO NA POSAO doživeo je PAKAO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li je ovo moguće?!

OTAC JE OTIŠAO NA PORODILJSKO: KADA SE VRATIO NA POSAO doživeo je PAKAO!

Radnik je kritikovan na “Tviteru” kao “sebičan” jer je uzeo godinu dana odsustva zbog svakog od dvojice sinova, koji su sada stari četiri i godinu dana

Objavljeno:

Jedan Japanac tužio je čuvenu kompaniju sportske odeće “Asiks” u kojoj radi, navodeći da je po povratku sa odsustva na kom je bio zbog brige o novorođenčetu nepravedno tertian. Ovo je veoma redak pravni slučaj u zemlji poznatoj po konzervativnim stvavovima prema ulogama polova i odnosu prema poslu, piše “Gardijan”.

Neimenovani 38-godišnjak tvrdi da ga je “Asiks” kaznio jer je uzeo odsustvo nakon što su mu se rodila deca, prvi put 2015, a drugi put prošle godine.

- Optužili su me da nisam timski igrač. Ali to je pogrešno. Ja verujem da kompanija pokušava da pritisne pojedinca koji pokušava da ispravi nepravdu. Menadžment kao da vrednuje kad muškarac radi a žena ostaje kod kuće – rekao je on na sudu.

Radnik je kritikovan na “Tviteru” kao “sebičan” jer je uzeo godinu dana odsustva zbog svakog od dvojice sinova, koji su sada stari četiri i godinu dana.

U tužbi je navedeno da postoji mnogo ljudi koji žele da uzmu odsustvo zbog deteta, što je i njihovo pravo, ali ne mogu jer im je to otežano na radnom mestu.

- Neko mora da progovori – istakao je on.

Radnik, jedan od šačice muškaraca koji su tužili svoje firme, je naveo da mu na poslu nisu smanjili platu, niti ga zvanično degradirali, ali da je fizička priroda posla bila u oštrom kontrastu od njegove prethodne uloge. Dok je pre odsustva bio službenik, po povratku su ga poslali u skladište. Nakon povrede ramena vratili su ga u kancelariju, ali su mu davali “beznačajne” poslove, poput prevoda vodiča kompanije na engleski jezik, iako on ne barata dobro njime.

On želi da se vrati na svoje originalno radno mesto i traži odštetu od 4,4miliona jena (41.000 dolara). “Asiks” je porekao njegove navode.

Odsustvo očeva u Japanu je među najvelikodušnijima u svetu jer oba pola imaju pravo na godinu dana, ili duže ako nemaju obezbeđene jaslice. Ali, veoma malo muškaraca to i koristi, iz straha po karijeru.

Zbog navodno nepravednog tretmana muškaraca na odsustvu zbog deteta iskovana je engleska fraza “patahara”, što je skraćenica za zlostavljanje očeva (paternity harassment). Kovanica je nastala po uzoru na reč “matahara”, koja stoji za zlostavljanje trudnih zaposlenih majki ili porodilja.

Japan je korporativna kultura koja vrednuje odanost kompaniji i duge radne sate, posebno muških radnika, u kojoj svega šest odsto očeva uzima odsustvo, podaci su vlade, koja cilja da taj procenat poveća na 13 odsto do 2020.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.