IZVINJAVAM SE ŠTO SAM BILA BEZOBRAZNA PA OPET ZATRUDNELA: Jovana je dobila OTKAZ, a sada ima PORUKU ZA DRŽAVU
Majka sa dvoje dece ostala bez posla, javno se obratila DRŽAVI SRBIJI, Foto: Privatna arhiva

dajte majkama pravo na rad!

IZVINJAVAM SE ŠTO SAM BILA BEZOBRAZNA PA OPET ZATRUDNELA: Jovana je dobila OTKAZ, a sada ima PORUKU ZA DRŽAVU

Jovana je dobila otkaz posle pet godina rada, i to kako kaže, zato što je zatrudnela!

Objavljeno: 14:16h
Jelena Jovanović

Jovana Radovanović Lukić je žena i majka dvoje dece koja je samo jedna u nizu žena koja je dobila otkaz jer je zatrudnela. Ova hrabra majka nije želela iz straha da ćuti već je javno rešila da podeli muke kroz koje je prošla jer je želela drugo dete.

Ona je progovorila o svom iskustvu i svemu što je prošla od rađanja deteta, otkaza, šikaniranja države... Naime, ona je bila zaposlena u jednom Institutu za rehabilitaciju, a kako kaže, nakon što je odlučila da rodi drugo dete, dobila je otkaz i to posle 5 godina rada.

Jovana Radovanović Lukić sa detetom
Jovana Radovanović Lukić sa detetom foto: Privatna arhiva

Otkaz je dobila nakon isteka drugog porodiljskog bolovanja. Dok je održavala trudnoću, kako kaže, njeno mesto je ciljano čekalo drugu osobu. U povratku sa bolovanja njena zamena je potpisala za primanje u stalni radni odnos, a ona prekid ugovora. Nakon pet godina rada na određeno vreme, nije bilo mesta za jednu majku, čiji muž nije u radnom odnosu, ali je imalo za dete radnika koji je u tom momentu radio šest meseci ili godinu dana, kako nam je napomenula.

- Zvanično objašnjenje mi nisu dali. Jednostavno mi nisu produžili ugovor. Firmi sam se zamerila što sam rodila dva deteta jedno za drugim. Kada sam drugi put ostala trudna, direktorka je trazila rupe u zakonu da me otpusti, ali pošto zakon štiti majke dok su na bolovanju, čekala je da mi istekne. Smetalo joj je sto “koristim državu" da mi plaća trudničko i porodiljsko. Znate, moja direktorka, S.K je jedna ohola žena, poznata po tome da ne voli porodilje. Njen otac, čuveni T. M. nekada bio direktor ove firme i on je svojevremeno otpuštao svaku ženu koja bi ostala trudna, bez imalo griže savesti. Samo što sada u odnosu na taj period zakon stiti majke dok su na bolovanju. Bojkotovala me je na sve moguce načine.Više puta sam zakazivala razgovor kod nje, ali me nikada nije primila. Jednom sam je zaustavila na hodniku nakon nekog sastanka, sa detetom u rukama, da je zamolim da mi produzi jer mi muž nije u radnom odnosu, ali ona nije želela da priča sa mnom već mi je rukom odmahnula da letim nakon isteka, okrenula se i otišla, ostavivši me u pola rečenice i u šoku, ispričala je Jovana za Espreso.

Jovana Radovanović Lukić sa detetom
Jovana Radovanović Lukić sa detetom foto: Privatna arhiva

Kaže kako je više puta konkurisala za prijem u stalni radni odnos, kao i da je htela da prekine bolovanje dva meseca nakon porođaja samo da bi ostala u firmi, ali nije primljena.

- Uvek su se primala deca zaposlenih i njene druge veze, koje su radile mnogo kraće u firmi od mene. Ja sam bila jedini radnik sa najduzim radnim stažem na određeno i dobila sam otkaz. Ako ovo nije diskriminacija jedne majke, ne znam šta je jer kako drugačije objašnjavate činjenicu da su postojale potrebe za radnicima, a ja nisam primljena. Pritom, napominjem, da sam svoj posao uvek vrlo savesno obavljala i nikada nisam imala primedbe na njega. Pola firme čine direktorkini bliži i dalji rođaci, čitave njihove porodice, prijatelji i druge veze i vezice sa svih strana, dodala je Jovana.

foto: Privatna arhiva

Jovana planira da tuži firmu, a krivičnu prijavu je već poslala direktorki i predsednici komisije pošto je kako kaže, poslednji konkurs bio namešten. Tvrdi da se svaki konkurs otvarao za ciljana lica, pa je ovog puta odlučila da ode sa advokatom na uvid u konkursnu dokumentaciju gde je uočila niz nepravilnosti. Naime, videla je kako nema opisa toka konkursa, većanja, vremena i mesta održavanja, kao i rang liste, potpisa svih članova komisije do toga da izabrani kandidat za primanje u stalni radni odnos nije imao punu dokumentaciju tj. priložen položen stručni ispit iako je u oglasu jasno naznačeno da će nepotpune prijave biti odbačene kao nevažeće.

Imam sve dokumentovano. Moj prigovor je odbačen, a u obrazloženju se nigde ne spominje činjenica da kandidat nije imao punu dokumentaciju. Jasno je da su nešto izmuljali. Ipak je dete radnika,oprošteno mu je, navela je Jovana.

Ona je veoma teško podnela činjenicu da je ostala bez posla, ali kaže kako neće odustati. Boriće se do kraja za svoje pravo koje joj pripada, a koje joj je uskraćeno. To je pravo na rad.

Jovana Radovanović Lukić sa bebom
Jovana Radovanović Lukić sa bebom foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li je očekivala da tako nešto može njoj da se desi, Jovana odgovara iskreno.

- Nisam jer čovek uvek polazi od sebe. Ako nije obavezno po zakonu zadržati porodilju da li je moralno otpustiti je kada joj je posao najpotrebniji, a postoje potrebe za radnicima?

Kaže, kako su nove životne okolnosti itekako uticale na njen stil života i kako zbog toga itekako trpi.

- Decu rađate prvenstveno sebi, to je neosporno, ali deca se moraju od nečega izdržavati, školovati i sve što ide uz odrastanje što je bez posla za pristojan život nemoguće. Novčane nadoknade nažalost ne rešavaju pitanje egzistencije. Dok država propagira natalitet na sva usta, pojedinci se prema majkama ponašaju kao da su gubave. Dajte majkama pravo na rad, to će biti pravi podsticaj za rađanje, navela je Jovana.

Porodična fotografija
Porodična fotografija foto: Privatna arhiva

Ona je rešila i da se javno izvini državi što se upustila u tu bitku da postane roditelj.

Ovim putem želim javno da se izvinim državi sto sam "rano“ rešila da postanem roditelj, a mogla sam da čekam još, da se stanje u državi sredi. Što sam bila naivna i glupa, verovala da rad na natalitetu, koji država propagira, znači da će te majke i sutra kada rode biti zaštićene i zadržati posao koji su imale, a ne biti na ivici egzistencije, rekla je Jovana.

Jovana Radovanović Lukić sa porodicom
Jovana Radovanović Lukić sa porodicom foto: Privatna arhiva

Ona je dodala kako se izvinjava i što je bila toliko "bezobrazna" pa da odmah rodi i drugo dete, kao i što je "koristila" državu da joj plaća trudnićko i porodiljsko, ali i zato što "misli" da je nešto posebno.

Naime, ona se na ovaj način zamerila firmi u kojoj je radila pet godina jer kako kaže, nije pitala kada je po njihovom mišljenju pravi trenutak da postane majka. Zaključuje ironično, da je onda sasvim opravdano što je "popila" otkaz.

Izvinjavam se mojoj direktorki Instituta za rehabilitaciju što sam više puta bila dosadna i zakazivala prijem kod nje, a ona me nije primala. Što sam očajna na hodniku trčkala za njom da je zaustavim sa detetom u rukama i zamolim da mi produži jer mi muž nije u radnom odnosu, a nju smaralo da prica pa mi je rukom odmahnula da letim nakon isteka, što sam konkurisala više puta i što moj CV nije bio otvaran-znam bila sam dosadna, navela je ova hrabra žena.

Navela je i zbog čega se još izvinjava i zbog čega joj je sve žao.

- Žao mi je što sam videla da primljeni kandidat nema svu dokumentaciju tj položen strućni ispit iako je u oglasu naznačeno da će nepotpune prijave biti odbačene – ipak je on dete radnika, oprošteno mu je.

- Što sam nekoliko puta smarala predsednika opstine Mladenovac, a on mi govorio da budem strpljiva, jer je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja, a novi radnici konstantno pristizali i potpisivali rešenja za stalno.

Jovana Radovanović Lukić
Jovana Radovanović Lukić foto: Privatna arhiva

- Što sam tražila pomoć stranke koju sam pomagala i čiji sam član i očekivala kontrauslugu.

Takođe je "dala oprost" mnogim ljudima u svojoj blizini i na poslu.

- Opraštam državi, jer ona ima viši cilj – da nas nema.

- Opraštam direktorki jer je ona samo mislila na državni budzet – ja sam ga zloupotrebljavala.

- Opraštam i stranci jer sam očekivala mnogo – da prehranim decu.

I najzad, znam da sam krivac ja jer sam grešna poželela da postanem majka u 30-oj, a najviše moj muž jer me nista nije pitao!

Za kraj ona je imala jasnu poruku za državu, ali i za sve žene koje su trudne i ona koje planiraju trudnoću.

E pa, državo draga, ako želiš da ti majke rađaju decu, stani na put ovakvim neljudima i obezbedi im posao, to će biti pravi podsticaj za rađanje! Predviđene novčane nadoknade su dobra stvar, ali nažalost ne rešavaju pitanje egzistencije. Kada rodimo čija smo posle briga? Ničija izgleda. Zakon je takav! Deca se posle moraju od nečega izdržavati, pkolovati i sve sto prati odrastanje. Misli i na nas i učini da srećni dani dolaska nase dece na svet zaista to i budu!

S ’poštovanjem, zahvalna majka!

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.