TVRDI DA ZAKON O PORODILJAMA DEGRADIRA MAJKE: Jovana ima 2 dece, a PRIMA 3.600 DINARA! JEDVA IMA I ZA PELENE!
Jovana sa suprugom i bebom, Foto: Privatna arhiva

RAZOČARANA JE!

TVRDI DA ZAKON O PORODILJAMA DEGRADIRA MAJKE: Jovana ima 2 dece, a PRIMA 3.600 DINARA! JEDVA IMA I ZA PELENE!

Ukoliko se stvari u Srbiji ne promene, ova porodica će najverovatnije otići u inostranstvo!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

- Poštovani, na vaš račun je uplaćeno (da zaokružim) 3. 600 dinara. Ovakvu poruku je dobila ćerka Vesne Đukić, a iznos je kako nam je rekla, nadoknada za porodiljsko.

Njena ćerka radi kod istog gazde godinama, a ugovor potpisuje na tri meseca sa pauzama od nekoliko dana između. Rodila je drugo dete.

Jovana sa suprugom i bebom
Jovana sa suprugom i bebom foto: Privatna arhiva

Nažalost, mnogo je mladih mama koje su, oštećene novim zakonom o obračunu i isplati porodiljskog odsustva. Moja ćerka je već nekoliko godina u radnom odnosu u istoj firmi, ali na ugovor od po tri meseca, i to ne bi bio problem da se ugovor potpisivao dana kada predhodni istekne. Pravljene su pauze od nekoliko dana, što se vodi kao prekid radnog odnosa, bez obzira što prekida nije bilo, priča Vesna za Espreso.

Dodaje, kako je njena ćerka na osnovu potpisanog ugovora do otvaranja porodiljskog zvanično, po ugovorima bila u radnom odnosu tri meseca.

Prijavljena je na minimalac negde oko 23. 000 dinara. Po novom zakonu, 23. 000 se množi sa brojem meseci, u njenom slucaju tri, pa se to deli na 18 i to je iznos njene nadoknade za porodiljsko bolovanje. Ovakvim zakonom, ponizili su i omalovažili majku, žene, učinili da porodice sa decom ne mogu da preživljavaju, a kamoli normalno žive i podižu svoje potomstvo. U ovom slučaju, zakazao je poslodavac, zaključuje ona.

Njena ćerka, Jovana (28) sa suprugom Filipom (30) živi u Beogradu, a kako nam je rekla, veoma je razočarana i ljuta jer sa "platom" od 3.600 dinara i 10.000 dinara pomoći koju će primati naredne dve godine, ne može da podmiri ni troškove za bebu.

Jovana sa suprugom i bebom
Jovana sa suprugom i bebom foto: Privatna arhiva

Toliko novca ode na pelene i dohranu, osnovne potrepštine, da je to strašno. Smatram da su majke ovim zakonom omalovažene i da ovo nikako ne može da bude podsticaj protiv bele kuge koja već godinama vlada u našoj zemlji. Ukoliko se nešto ne promeni, verovatno ćemo da odemo u inostranstvo, priča Jovana za Espreso.

Ona se porodila u novembru, i ima još jednu ćerkicu od četiri godine. Na svu sreću, suprug je zaposlen, a pomažu im i roditelji kad god su u prilici.

Podsećamo, mnoge porodilje zaposlene u državnim firmama su se našle u problemu jer nisu dobile decembarsku platu iako su mesecima bile redovno bile isplaćivane.

Podsećamo, prema novom zakonu buduće mame koje su na trudničko bolovanje otišle posle samo nekoliko meseci otkad su potpisale ugovor o radu sa poslodavcem imaće drastično manju platu u odnosu na zaradu koju su imale dok su radile, ali i u odnosu na stare propise koji su važili do 1. jula. Zakonodavac ovu odredbu pravda odbranom od zloupotreba, jer je u prethodnom periodu spisak trudnica koje su u radnoj knjižici imale upisan tek pokoji mesec staža pre odsustva bio podugačak.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.