AUSTRIJANCI TRAŽE IZBORE, VLADA U RASPADU: Isplivao snimak Kurcovog zamenika u TAJNOM DOGOVORU sa Rusima (VIDEO)
Kurc i Štrahe su koalicioni partneri, Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

VELIKI SKANDAL

AUSTRIJANCI TRAŽE IZBORE, VLADA U RASPADU: Isplivao snimak Kurcovog zamenika u TAJNOM DOGOVORU sa Rusima (VIDEO)

Austrijska koalicijska vlada na rubu je raspada u subotu pošto su nemački mediji objavili video snimak

Objavljeno: 10:34h

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc sazvao je za 11 sati hitan sastanak sa svojim zamenikomHajnc-Kristijanom Štraheom s kojim odbija dalju saradnju nakon sinoćnje objave video snimka koja koalicijskog partnera sumnjiči za pokušaj korupcije, javlja Rojters pozivajući se na austrijsku agenciju APA-u.

Austrijska koalicijska vlada na rubu je raspada u subotu pošto su nemački mediji objavili video snimak na kojem Strače nudi ruskoj kompaniji pogodnosti amenu za političku podršku.

Predsednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), Štrahe je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj preduzetnici prednost pri dodeli javnih konkursa u zamenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, objavili su u petak nemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na tajno snimljene video snimke.

Na snimcima dostavljenima nemačkim medijima Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenusom, sadašnji predsednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u julu 2017., dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku ekonomiju.

Pogledajte:

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

- Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu - rekao je Strače u videu.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o "klasičnoj nameštaljci" u koju je uvučen aktuelni vicekancelar.

Glavni sekretar stranke Kristijan Hafenecker je naglasio da ni Štrahe ni Gudenus nisu "ni na koji način" materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.

Hafenacker je u saopštenju postavio pitanje ko nedelju dana uoči izbora za Evropski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

Objavljivanje videa u petak uveče je u Austriji među opozicijom odjeknulo poput bombe, a većina opozicionih političara traži raspisivanje novih izbora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.