NETANJAHU ĆE USKORO BITI OPTUŽEN ZA KORUPCIJU: Premijer Izraela to pokušava da spreči SKANDALOZNIM POTEZOM
Benjamin Netanjahu, Foto: EPA/ABIR SULTAN

PAD MOĆNOG POLITIČARA

NETANJAHU ĆE USKORO BITI OPTUŽEN ZA KORUPCIJU: Premijer Izraela to pokušava da spreči SKANDALOZNIM POTEZOM

Netanjahu navodno planira da uslovi ulazak u koaliciju, za koju se nada da će je on formirati posle izbora, podrškom za takozvani "Francuski zakon"

Objavljeno:

Nepunih nedelju dana nakon što je vrhovni izraelski tužilac objavio da namerava da podigne optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua, nakon saslušanja, njegovi desničarski saveznici predložili su zakon koji bi to sprečio dok je na funkciji.

Suočen s mogućom optužnicom u tri korupcionaška slučaja, uključujući jednu optužnicu za mito, Netanjahu navodno planira da uslovi ulazak u koaliciju, za koju se nada da će je on formirati posle izbora, podrškom za takozvani "Francuski zakon", kako bi se zaštitio od sudskog gonjenja dok je premijer.

Becalel Smotrih, drugi čovek u Uniji desničarskih partija i predsedavajući frakcije Nacionalne unije u njoj, podneo je danas predlog zakona koji bi dao poslanicima moć da blokiraju optužnice protiv članova parlamenta Kneseta, uključujući premijera.

Predlagač je saopštio da bi zakon sprečio ono što je opisao kao nastavak zavere da se "zbaci" vlada.

Cilj predloga je da se izmene zakoni o imunitetu poslanika tako da se optužnice mogu podizati protiv njih samo nakon odobrenja Kneseta, što bi bio povratak na praksu napuštenu pre 12 godina zbog kritika da štiti korumpirane poslanike od sudskog gonjenja.

Smotrih je rekao da bi se time "omogućilo članovima Kneseta da nadgledaju rad izvršne vlasti bez straha od fabrikovanih slučajeva, ili političkog progona beskrajnim istragama kao sredstvom za politička 'ubistva'".

Zakon bi preokrenuo sadašnji sistem, jer sada poslanici moraju glasati da se kolegi da imunitet protiv očekivane optužnice.

Na osnovu predloga zakona imali bi moć da blokiraju optužnicu odbijanjem da odobre ukidanje imuniteta.

Sada vrhovni tužilac može da podigne optužnicu protiv bilo kog člana Kneseta, ministra i premijera i tek nakon toga da pita parlament da se ukine imunitet poslanika.

Poslanik ima na raspolaganju 30 dana da traži od parlamentarnog odbora da odluči da li može da zadrži imunitet. Ako komitet odbaci zahtev, plenum Kneseta glasa da se imunitet oduzme i da sudjenje počne.

Ranija verzija zakona, koji Smotrih namerava da vrati, zahteva glasanje u komitetu i na plenumu pre nego što tužilac uopšte podigne optužnicu.

Vrhovni tužilac Abihaj Mandelblit najavio je u četvrtak prošle nedelje da će podići optužnicu pritiv Netanjahua za krivična dela u tri slučaja nakon saslušanja.

To je prvi put u istoriji Izraela da je aktuelnom premijeru rečeno da će biti optužen, što je bacilo senku na Netanjahuovu kampanju pred izbore 9. aprila. Šezdesetdevetogodišnji Netanjahu je već skoro 13 godina na vlasti i namerava da peti put bude premijer.

On je sve vreme tvrdio da bi odluka tužioca trebalo da bude odložena do posle izbora kako ne bi uticala na javno mnjenje.

Najnovije ankete pokazuju da Netanjahuov konzervativni Likud ne bi mogao da formira vladajuću desničarsku koaliciju nakon izbora, jer je izgubio nekoliko poslaničkih mandata nakon najave optužnice.

Ankete pokazuju da prvi put Netanjahuov glavni rival bivši komandant izraelske vojske Beni Ganc vodi za dlaku sudeći po odgovorima na pitanje ko je najpodobniji da bude premijer.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.