KURC IMA JASAN CILJ! Porez Fejbuku, Amazonu, i svima onima koji zarađuju na internetu!
Sebastijan Kurc, Foto: Beta/Miloš Miškov

noviteti

KURC IMA JASAN CILJ! Porez Fejbuku, Amazonu, i svima onima koji zarađuju na internetu!

Konačna se odluka zemalja članica EU o digitalnom porezu očekivala u decembru

Objavljeno: 02.01.2019. 15:28h
  • 1

Austrija uvodi nacionalni digitalni porez za globalne tehnološke kompanije poput Fejsbuka i Amazona, najavio je u subotu Sebastian Kurc, austrijski kancelar.

Konačni predlog i sve detalje novog poreza predstavit će Hartvig Loedžer, austrijski ministar finansija nakon sastanka resornog ministarstva 10. januara.

- Cilj je jasan - oporezivati kompanije koje ostvaruju veliku zaradu na internetu, a gotovo i ne plaćaju porez – poput Fejsbuka i Amazona - izjavio je u subotu Kurc govoreći da se većina članica Evropske unije slaže s time da postoji potreba za takvim porezom.

Prema zadnjim brojkama Evropske komisije, tehnološke tvrtke tzv. GAFA grupe - Gugl, Epl, Fejsbuk, Amazon u proseku plaćaju tek 9 odsto poreza na dobit u zemljama EU. Kompanije iz EU, s druge strane, plaćaju 23 odsto.

Iz tog razloga, o digitalnom porezu na razini Evropske unije, govori se još od ožujka kada se prvi puta i pojavio predlog o digitalnom oporezivanju koji je predstavila Evropska komisija. Predlagali su tada da velike GAFA kompanije plaćaju 3 odsto poreza ako prihode ostvaruju od digitalnog oglašavanja i korisničkih podataka. Prikupilo bi se tako, rekli su, i do 5 milijardi evra. Francuska je i tada to snažno podržala, Nemačka je oklevala, a ideji su se suprotstavile samo Danska, Švedska i Irska.

Konačna se odluka zemalja članica EU o digitalnom porezu očekivala u decembru, na sastanku 28 ministara financija, ali ni tada nikakav dogovor nije postignut. Austriji je to bila zadnja prilika da, predsedavajući EU-om takav porez iznjedri. Naposletku, njihov šestomesečni ciklus predsedavanja je istekao, Rumunija je juče preuzela predsedničku palicu, a sudbina je tog poreza ostala nepoznata.

 

Austrijanci su se stoga poveli primerom Francuske koja je s nacionalnim porezom na GAFA grupu krenula od juče, s namerom da “podeblja” svoj državni budžet i Ujedinjenog Kraljevstva gdje će digitalni porez od 2 odsto implementirati 2020. godine.

Najglasniji protivnici takvog zakona su Irci koja već neko vreme digitalne gigante vabe niskim poreznim stopama. GAFA tvrtke, prema regulativi EU koja je trenutno na snazi, mogu odabrati bilo koju zemlju članicu EU u kojoj će prijaviti svoju dobit. Očekivano, odabiru zemlje s najnižim poreznim stopama poput Irske, Nizozemske ili Luksemburga.

Bonus video:

Espreso intervju - Aleksandar Vučić

(Espreso.rs/Novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media