MAPA KOJA SAVRŠENO POKAZUJE POBEDNIČKU IDEOLOGIJU DANAŠNJICE Ova razlika između Zapadne i Istočne Nemačke fascinira
Protesti pred rušenje Berlinskog zida, Foto: Profimedia

lekcije iz istorije

MAPA KOJA SAVRŠENO POKAZUJE POBEDNIČKU IDEOLOGIJU DANAŠNJICE Ova razlika između Zapadne i Istočne Nemačke fascinira

Ova mapa najbolje pokazuje kako je izgledalo tržište u jednom, a kako u drugom delu Nemačke

Objavljeno:

Berlinski zid, koji je delio dve Nemačke, bio je više od fizičke građevine - životi u kominističkoj Istočnoj Nemačkoj i liberalnoj Zapadnoj Nemačkoj bili su do srži različiti.

Posle sloma nacističke Nemačke, saveznici su zemlju i glavni grad Berlin podelili na četiri zone - američku, britansku, francusku i sovjetsku. Nemačke regije koje su tada pale pod kontrolu SAD-a, Velike Britanije i Francuske ujedinile su se u maju 1949, čime je formirana Savezna Republika Nemačka, odnosno Zapadna Nemačka.

Zapadna Nemačka se, uz podršku zemalja saveznica, u narednom razdoblju razvijala u kontekstu slobodne tržišne ekonomije i demokratske strukture.

S druge strane, iz Istočne Nemačke, čije su se ekonomija i politička struktura temeljile na sovjetskom socijalističkom sistemu, desetine hiljada ljudi su bežale u Zapadnu Nemačku.

Ova mapa najbolje pokazuje kako je izgledalo tržište u jednom, a kako u drugom delu Nemačke:

Profesori sa univerziteta Marburg i Bilefeld sproveli su uz pomoć Evropske centralne banke istraživanje kojim su uporedili ličnosti 15.000 Zapadnih i Istočnih Nemaca. Sve kako bi proverili na koji način je na građane DDR-a uticao život u zemlji u kojoj su ih tokom nekoliko decenija nadzirale državne službe.

Ispostavilo se da su bivši istočni Nemci izrazito savesniji u odnosu na zapadne sunarodnike, ali i da su istovremeno mnogo uplašeniji, manje skloni novitetima, kao da manje veruju da su u stanju kontrolisati svoje živote. Autori studije potom su počeli da objašnjavaju šta je to tačno uticalo na takvo psihološko oblikovanje istočnjaka u njihovim svakodnevnim životima. Ispostavilo se da su savesniji od Nemaca za zapada ispali zato što su se stalno morali pametno organizovati u uslovima nestašica svega i svačega, čak i namirnica poput voća. Kreativnost, individualnost i sklonost novinama stanovnicima DDR-a je uništila stalna pretnja saslušanjima, praćenjima, u najgorem slučaju i zatvorom. Morali su da se trude da što manje privlače pažnju na sebe.

Prema anketi konsultantske kuće Infratest Dimpap 75 odsto Nemaca iz istočnog dela zemlje ocenilo je da je imalo koristi od ujedinjenja Nemačke dok takav stav deli 48 odsto građana zapadne Nemačke. Pročenjuje se da je u istočnu Nemačku od ujedinjenja uloženo između 1.500 i 2.000 milijardi evra obezbeđenih iz fonda solidarnosti preko poreza građana a koji će biti ukinut do 2019.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.