CIA JE TAJNO SKUPLJALA VICEVE ZA SSSR: Neki su bili baš strašni, a smejao im se i Ronald Regan!
Foto: Reuter

tajne hladnog rata

CIA JE TAJNO SKUPLJALA VICEVE ZA SSSR: Neki su bili baš strašni, a smejao im se i Ronald Regan!

Neiscrpan izvor šala bio je način života u Sovjetskom savezu

Objavljeno: 24.09.2018. 14:20h
  • 8

Intrige ruskih i američkih špijuna u doba Hladnog rata, uvek su zanimljiva tema.

Uz one njihove standardne svakodnevne poslove, kao što su nadzor, prisluškivanja, praćenja, tajni zadaci, čini nam se kako im nije ostajalo puno vremena za zabavu i opuštanje.

Osim ako to neki zadatak od njih nije zahtevao. Ali da su i oni bili poput nas, običnih ljudi, koji vole zbijati šale, pokazuju i dokumenti pronađeni u tajnom skladištu CIA-e.

Dokumenti s kojih je skinuta oznaka poverljivosti prikazuju šale koje agenti CIA-e skupljali i preneli Vašingtonu, a koje su zbijali Sovjeti, a prepričavali sigurno i njihovi agenti, piše The Daily Mail.

- Amerikanac kaže Rusu da je SAD toliko slobodna zemlja da on može doći ispred Bele kuće i vikati "Nek se g... Ronald Regan". A Rus mu na to odgovara: To nije ništa. Ja mogu stati ispred Kremlja i vikati Nek se g...Ronald Regan i isto tako.

Ta šala je nasmejala i spomenutog predsednika Regana a neki čak kažu kako mu se toliko svidela da ju je i on upotrebljavao.

Iako nije poznato zašto je CIA to radila, neki će reći kako su na takav način zapravo pratili mišljenje Rusa o američkim političarima i vlasti.

Poseban izvor šala bio je i Mihail Gorbačov, poslednji predsednik SSSR-a koji je ostavku na svoju dužnost podneo krajem decembra 1991. godine usled raspada te moćne sile.

- Radnik stoji u prodavnici pića i kaže: Dosta mi je, sačuvajte mi mesto, idem da upucam Gorbačova. Nakon dva sata vratio se i hteo je da stane na isto mesto gde je stajao pre nego je otišao. Njegov ga je prijatelj pitao: Jesi ga uspeo? Ovaj mu odgovara: Nisam, tamo je red čak puno duži nego ovde.

Ova je šala Gorbačovom donela veliku popularnost preko okeana. Niz je šala bilo na njegov račun, između ostalog i ona koja ga je upoređivala sa slovačkim političarom Aleksanderom Dubčekom, koji je radio na tome da vlada funkcioniše transparentnije, a uz to nametao kontrole nad slobodu govora i medije, pa i umetnost.  Njegovi pokušaji reformi završili su tako da su ga Sovjeti izbacili iz kancelarije kada je njihova vojska umarširala u tadašnju Čehoslovačku

Neiscrpan izvor šala bio je i način života u Sovjetskom savezu, na primeru Čukčija, autohtonog naroda koji nastanjuje Čukotsko poluostrvo obale Čukotskog i Beringovog mora kao i Arktičkog okeana.

- Upitali su ga šta bi uradio da se granice Sovjetskog saveza otvore. Odgovorio im je kako bi se popeo na najveće drvo. Kad su ga pitali zašto, rekao je: Da ne bih slučajno zapeo u stampedu svih onih koji žele otići! Zatim su ga upitali što bi uradio da se otvori američka granica. Na šta je odgovorio: Popeo bih se na najviše drvo kako bih mogao videti ludu osobu koja bih htela da dođe ovde.

Zabavnih šala bilo je i na račun Josifa Staljina i kažnjavanja Rusa.

- Jedan se Rus vratio u Moskvu nakon što ga nije bilo 15 godina. Objasnio je kako je bio u zatvoru jer je Staljina nazvao glupanom. Puno je to godina za kritiku vođe, rekao mu je prijatelj. Na šta mu je ovaj odgovorio: O, dobio sam samo godinu dana za to. Ostalih 14 dobio sam za otkrivanje državne tajne.

Od šala nije bio pošteđen ni KGB.

- Nakon što je sedište KGB-a zahvatio požar, neko ih je nazvao telefonom. Odmah su mu odgovorili: Ne možemo ništa da uradimo, KGB je upravo izgoreo. Pet minuta nakon toga ista osoba nazvala je opet. I dobila isti odgovor. Kada je nazvao treći put, operator je prepoznao njegov glas i upitao ga zašto stalno zove kad mu je već rekao da je KGB izgoreo. Ovaj je odgovorio: Znam, samo volim to čuti.

 

NE PROPUSTITE

POVEĆAVA ENERGIJU, SMANJUJE STRES I POBOLJŠAVA FUNKCIJU ENDOKRINOG SISTEMA: Koren ove biljke ima magično dejstvo!

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media