NEVEROVATNA TAJNA U PODZEMLJU TIRANE! Nakon raskida s JUGOSLAVIJOM, Albanci su iz straha izgradili OGROMAN BUNKER! (VIDEO)
Foto: Facebook printscreen

ISTORIJA HLADNOG RATA

NEVEROVATNA TAJNA U PODZEMLJU TIRANE! Nakon raskida s JUGOSLAVIJOM, Albanci su iz straha izgradili OGROMAN BUNKER! (VIDEO)

Enver Hodžaj izgradio je svoj tajni štab

Objavljeno:

Jedna od najzanimljvijih turističkih atrakcija u Tirani je Bunk'Art 1, bunker izgrađen da bude sklonište, toliko tajno da je bilo poznato samo po svojem nadimku Objekt 0774.

U pitanju je dugačak tunel skriven je i nalazi se daleko od puta. To nije mjesto na kojeg bi slučajno mogli nabasati dok se šećete šumom. Skriven je kako i priliči ulazu u pravu vojnu bazu. Dugačak je gotovo 200 metara i u njemu je puno hladnije nego vani. Lokve vode skupljaju se po podu, a na ulazu stoje čuvari vojnici koji čuvaju ulaz u jedno od hladnoratovskih najtajnovitijih skrovišta.

Enver Hodžaj, bio je komunistički vođa Albanije od 1944. do 1985. godine, iako je vladao zemljom, nikad nije s mesta državnog poglavara. Divio se Staljinu i bio je pristaša marksizma-lenjinizma. Albanija je svoje odnose s Jugoslavijom prekinula 1948. godine, sa Sovjetskim savezom 1961., a Kinom 1979. godine, i sve zbog percepcije zanemarivanja socijalističke dužnosti.

Hodžaj, kao bivši partizan koji se borio protiv Nemaca u Drugom svetskom ratu, verovao je kako neprijatelji sa istoka i zapada planiraju invaziju na ovu malu planinsku zemlju. Naredio je pokretanje velikog programa izgradnje bunkera, koji bi omogućili Albancima da se bore iz široke mreže betonskih skrovišta.

Tokom tih borbi, Hodžaj bi uz ostatak vladajuće elite, koordinisao otpor iz svog bunkera. Objekt 0774 rezultat je te njegove paranoje. Izgrađen između 1972. i 1978. godine, ima više od 300 prostorija koje se protežu duboko ispod planina Mali i Dajti na istoku albanskog glavnog grada. To je, kako piše BBC, klaustrofobični deo Hladnog rata na jednom od njegovih najzanemarenijih delova.

Da je stvarno i došlo do takvog napada, Objekt 0774 bio bi centar obrane cele zemlje. U njemu bi se nalazilo oko 300 ljudi, uključujući celi upravljački vrh zemlje.

- Za njih bi ovde bilo dovoljno hrane, vode i goriva za godinu dana - naglasila je Artemisa Muco, koja danas vodi obilaske ovog skloništa.

Na jednoj strani zida je prikaz posete Hodžaja, za vreme samo jedne od retkih noći koje je proveo u bunkeru pre njegove smrti 1985. godine.

Uprkos tome, on je imao svoje lične odaje, sa luksuznim krevetom, kancelarijom za sekretaricu, i kupatilom s tušem na gorivo. Njegove privatne odaje ukrašene su nečim poput tamnog drveta.

- Sve su ostale sobe, kao i premijerova, napravljene od drveta. Njegov je jedina napravljena na takav način - rekla je Muco.

Albanija se iz vladavine jednostranačja otrgnula prvim parlamentarnim izborima 1991. godine, ali ostatak decenije obilježio je potpuni haos u zemlji. 1997. godine srušila se vlada nakon propale Ponzi financijske šeme, koja je progutala većinu zemljinog bogatstva .

Oko 2000 ljudi je ubijeno a niz vojnih baza je opljačkano. Objekt 0774 bio je jedan od njih. Posljednji put ovaj je objekt korišten za vreme vojnih vežbi 1999. godine i nakon toga gotovo je propao.

Ponovno je otvoren 2014. godine zahvaljujući italijanskom novinaru Karlu Boliniju koji je ovaj relikt zaboravljene albanske istorije hteo ponovno da dovede u centar pažnje.

- Odlučio sam da otvorim ovaj objekt nakon što je ministarstvo kulture pozvalo da se predlože ideje kojima bi se obeležilo 70 godina nezavisnosti Albanije. Do tog vremena nije bilo mesta koje bi Albanci ili turisti mogli da posete kako bi upoznali tajne komunističke prošlosti - naglašava.

Kaže kako je za vreme prvih poseta bio uzbuđen zbog ulaska u prostor obavijen velom misterije. Tokom 2014. godine bunker je bio otvoren mesec dana i tada ga je posetilo 70.000 Albanaca.

- Albanci su samo znali gde se taj bunker za kojeg mi nismo znali, nalazi. Ima dosta kuća oko njega, a oni koji su ga posetili i po prvi puta videli njegovu impresivnu unutrašnjost, bili su oduševljeni - naglašava.

Bolino nije pokušao izgraditi samo muzej koji bi zadržao prikaz režima kao u nekoj vremenskoj kapsuli, već je i nekoliko soba pretvorio u instalacije, koje prikazuju različite aspekte komunističke prošlosti zemlje.

Renovirane sobe u ovom lavirintskom kompleksu, ispunjene su nameštajem iz tog vremena. Renovirali su više od 100 soba u bunkeru, ali veliki je deo ostao netaknut. U neke delove pristup nije dozvoljen, s obzirom kako je vojna baza u blizini, a objekt je i dalje službeno, u vlasništvu Ministarstva obrane.

Priznaje kako je to bio veliki izazov s obzirom na stanje objekta i njegovu izloženost vodi i propadanju.

- Najveći izazov bio je zapravo kulturni, obnova svih tih dokumenata i objekata iz komunističke prošlosti bila je jako naporna, ali još je teže bilo prevladati predrasude prema mestu na kojem sam želeo ispričati priču o strašnom periodu u njihovoj istoriji. Jako sam se borio s mišlju kako prisećanje na činjenice iz komunističkog razdoblja ne znači da osećamo nostalgiju za komunizmom - rekao je.

Ono što izgleda kao koš za otpatke sa crvenim zvezdama, je zapravo pročišćivač vazduha, koji ispušta kiseonik kako bi se očistio nakupljeni ugljen-dioksid.

Tipične gas maske, u sovetskom stilu koje je Albanija prikupila tokom svog prijateljstva s Moskvom, vrebaju iz svih elova hodnika, prostora koji je trebao biti privremeni dom 300 ljudi.

Kompleks je skučen, ali nije malen. U središtu se nalazi prostorija dovoljno velika da u nju stane stotinu ljudi. S tog je mesta Hodža trebalo da čita govore onima koji bi se unutra nalazili. Sada je to pozorište i prostor za koncerte, a na putu prema njemu nalazi se i mali bar koji je već ugostio rok i džez koncerte, muziku koja je za vreme njegovog režima bila zabranjena.

Još ima niz planova za ovaj prostor koji je postao najpopularnija turistička atrakcija u Albaniji.

- Moj sledeći projekt biće na južnom koridoru ovog bunkera, gde bih postavio izložbu scena iz svakodnevnog života iz komunističkog perioda. Što će biti izvrsna prilika da se posetitelji upoznaju s načinom života zemlje koji više ne postoji. Plan je i krajem godine postaviti neku vrstu živog pozorišta s likovima iz prošlosti koji će hodati po hodnicima kako bi posetitelji mogli ulaziti s njima u interakciju. To je korak prema ambicioznijem projektu razvoja instalacija baziranih na virtualnoj stvarnosti - najavljuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.