SPREMAN SAM I VOLJAN DA IDEM U RAT! Upoznajte paravojne formacije koje će braniti Madura DO SMRTI
Kolektivos su grupe odane Maduru, Foto: AP

KOLEKTIVOS

SPREMAN SAM I VOLJAN DA IDEM U RAT! Upoznajte paravojne formacije koje će braniti Madura DO SMRTI

Kako nezadovoljstvo naroda u Venecueli raste, ured loše ekonomske situacije i sankcija, mnogi se plaše reakcije "kolektiva" koji su naoružani, verni predsedniku, i često su na ulicama

Objavljeno:

U oronuloj zgradi u predgrađu Karakasa, Ugo Čavez i dalje živi.

Statua venecuelanskog lidera u vojnoj uniformi stoji u uglu jedne sobe, i dočekuje sve koji u nju uđu. U toj zgradi se muškarac po imenu Subero sastaje sa svojim saborcima, piše BBC.

Subuerove veze sa Čavezov prevazilaze ideologiju. Penzionisani general (47) se sa Čavezom borio 1992. godine, da zbace tadašnjeg predsednika Andresa Pereza. Puč je propao, i završili su u zatvoru.

Međutim, Subuero nije prestao da bude lojalan svog lideru. On je sada na čelu jedne od stotinu grupa koje se nazivaju colectivos (kolektivi). Njihov cilj je da odbrane uređenje koje je nastalo nakon Čavezove revolucije, ali i njegovog naslednika Nikolasa Madura, kojem se sada "drma fotelja".

- Spreman sam da se borim do smrti - kaže Subuero.

"Kolektivi" su se pojavili tokom Čavezove vladavine, i širom zemlje rade u ime vlade na sprovođenju socijalnih programa. Veruje se da imaju na hiljade članova širom zemlje.

Međutim, aktivisti za ljudska prava ih optužuju da su zapravo paravojne formacije, koji koriste silu da sprovedu vladine odluke u svojim komšilucima, kao i da napadaju kritičare vlasti.

Kako nezadovoljstvo naroda u Venecueli raste, ured loše ekonomske situacije i sankcija, mnogi se plaše reakcije "kolektiva" koji su naoružani, verni predsedniku, i često su na ulicama.

Subuero, koji ima troje dece, smatra da su krizu izazvale "strane sile", što i sam Maduro često govori, i da je invazija na njihovu zemlju unapred planirana.

- Spreman sam i voljan da krenem u rat - priča on.

A ni Maduro, ni Doland Tramp, nisu isključili mogućnost oružanog sukoba u ovoj osiromašenoj zemlji. Mnogi se plaše da bi Venecuela mogla da postane novi Vijetnam.

Sombra je još jedan pripadnik "kolektiva" imena Guerra a Muerte, i smatra da su problemi sa kojima se suočava njegova "prelepa nacija" to što nisu očuvali nasleđe "večnog komadanta". I on smatra da je Maduro jedini pravi predsednik, a proteste protiv njega smatra za puč.

- Želimo da razrešimo stvari dijalogom. Ali, spreman sam da svoj život dam za revoluciju, naravno - zaključuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.