KO SADA KUPUJE VENECUELANSKU NAFTU? Mogu da je prodaju samo azijskim zemljama, ali i tu nailaze na velike PROBLEME
Šta se dešava sa naftnom industrijom Venecuele?, Foto: AP

SANKCIJE

KO SADA KUPUJE VENECUELANSKU NAFTU? Mogu da je prodaju samo azijskim zemljama, ali i tu nailaze na velike PROBLEME

Sjedinjene Američke Države uvele su stroge sankcije za venecuelansku naftnu industriju, ne bili izvršili pritisak na predsednika Nikolas Madura i primorali ga da odstupi

Objavljeno:

Nafta dominira u privredi Venecuele, što čini skoro sav prihod od izvoza. Njegovi najveći kupci su SAD, zatim Indija i Kina. Ali tokom protekle decenije, proizvodnja nafte je propala i zemlja je u dubokoj ekonomskoj krizi. Kakav efekat imaju sankcije i ko sada kupuje naftu?

Kakve su sankcije u pitanju?

Sankcije blokiraju američke kompanije koje posluju sa venecuelskom državnom naftnom kompanijom PDVSA i zamrzavaju imovinu kompanije u SAD-u.

Ove mere ne isključuju uvoz u potpunosti, ali zahtevaju da se plaćanja vrše na račune kojima venecuelanska državna naftna kompanija nema pristup. Sankcije su takođe uticale na pristup hemikalijama potrebnim za preradu nafte.

foto: Profimedia

Teška sirova nafta u Venezueli je skoro čvrsta kada izađe iz zemlje, tako da ne može da teče kroz cevovode. Potrebne su hemikalije i razređivači, da se pretvori u lakšu supstancu koja se na kraju može izvesti.

Sankcije uključuju zabranu američkih kompanija koje izvoze diluente. Venecuela ih mora uvoziti, a poslednjih godina su došli iz SAD-a, kaže Šenon O'Nil, viši asistent za studije Latinske Amerike pri Veću za spoljne odnose. Ruska kompanija Rosneft navodno pomaže da se popuni ovaj poseban jaz.

Gde ide nafta iz Venezuele?

Trenutno se na venecuelanskoj obale nalaze tenkovi koji drže u regionu 10 miliona buradi nafte, kaže agencija Kpler, koja prati robu. Oni su prvobitno bili namenjeni SAD-u, ali su bili nasukani kao rezultat sankcija.

Venecuelanska vlada traži nove kupce za svoju naftu i kaže da želi da duplira pošiljke u Indiju. Međutim, iako je nedavno došlo do porasta izvoza u Indiju, on nije značajan, kaže Samah Ahmed, analitičar sirove nafte u Kpleru.

Izvoz u Kinu takođe nije ohrabrujući i u stvari opada u skladu sa opštim padom ukupne proizvodnje u Venecueli. Prodaja više nafte na tržišta u Aziji povećala bi troškove prevoza, jer luke u Venecueli nisu dobro opremljene za punjenje tankera za put u daleke destinacije.

Izvoz u Indiju može biti jako diskontovan "zbog problema sa kvalitetom i konkurencije sa bliskoistočnim razredima", kaže Paola Rodrigez-Masiu, analitičarka Ristad Enerdži. Ali, svakako postoji potražnja za teškom sirovom naftom kakva se nalazi u Venecueli.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Bbc.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.