AKO SE OVO DESI HRVATSKOJ, PUTIN DOBIJA NAJJAČE ORUŽJE U EU: Rusija je SPREČILA susedi završe kao GRCI!
Vladimir Putin i Kolinda, Foto: Printscreen / HRT

evo kako!

AKO SE OVO DESI HRVATSKOJ, PUTIN DOBIJA NAJJAČE ORUŽJE U EU: Rusija je SPREČILA susedi završe kao GRCI!

On je naveo da su Rusi i ruski predsednik Vladimir Putin spasili Hrvatsku da ne postane nova Grčka (aluzija na grčku dužničku krizu) nakon afere „Agrokor”!

Objavljeno:

Ruski ekonomski uticaj u Hrvatskoj predstavlja razlog zbog kojeg treba sprečiti Zagreb da uđe u evrozonu, smatraju zapadni politički analitičari.

Ulazak Hrvatske mogao bi da ugrozi ne samo stabilnost evrozone, već i budućnost same EU, tvrdi za „Juronjuz” stručnjak za nacionalnu bezbednost Teodor Karasik sa američkog „Leksington instituta”.

On je naveo da su Rusi i ruski predsednik Vladimir Putin spasili Hrvatsku da ne postane nova Grčka (aluzija na grčku dužničku krizu) nakon afere „Agrokor”.

Prihodi „Agrokora” iznose oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske, a toliko London učestvuje u BDP-u Velike Britanije.

Propast kompanije je, kako kaže Karasik, mogla da uništi hrvatsku ekonomiju.

Sa oko 60.000 zaposlenih u jugoistočnoj Evropi, te godišnjom prodajom od 6,5 milijardi evra, raspad ove kompanije mogao je da izazove domino-efekat finansijske nestabilnosti širom regiona.

Zahvaljujući Putinu, to se nije dogodilo. Akcija spasavanja završila se odobrenjem da dve ruske banke – Sberbanka i VTB – preuzmu 47 odsto udela u kompaniji, prenosi „Juronjuz”.

Time je, navodi Karasik, Putin dobio indirektan uticaj na hrvatsku ekonomiju, i na najveću kompaniju u bivšoj Jugoslaviji. Zatim je „Gasprom” iskoristio prorusku političku klimu i potpisao desetogodišnji ugovor o isporuci milijardu metara kubnih gasa Hrvatskoj svake godine.

Budući da je 70 odsto tržišta pokriveno, Hrvatska više nema potrebe za daljim uvozom i tako je odvraćena od izgradnje alternativne rute snabdevanja gasom preko ostrva Krk, koju podržavaju SAD i EU, a koja je mogla da potkopa ruske energetske interese u Evropi, ocenjuje Karasik.

Dalje navodi i da je hrvatsko pravosuđe korumpirano, i brine ga „jedva prikriveni ruski uticaj” i činjenica da je „Gasprom” ponudio da otkupi MOL-ov udeo u hrvatskom gigantu INA, a slične ponude stizale su i iz „Rosnjefta”.

„Hrvatski gambit” izgleda kao deo Putinove šire strategije korišćenja energije kao oružja u zaokruživanju Evrope, smatra Karasik.

„Putinova strategija tako se ostvaruje u Hrvatskoj, gde je korupcija pravosuđa utrla put ruskoj finansijskoj i energetskoj dominaciji. Međutim, Evropska unija i dalje iznenađujuće blagonaklono gleda na mogućnost da ulazak Hrvatske u evrozonu samo ojača vremensku bombu u vidu Putinove puzeće subverzije EU” ,smatra on.

„U vreme kad je jedinstvo EU na teškom iskušenju, a evroskeptične stranke u usponu širom kontinenta, to bi moglo ugroziti budućnost Evropske unije kao projekta”, zaključuje Karasik.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.