RUŠE PUTINOV HRAM U SRBIJI JER NEMA DOZVOLU ZA GRADNJU?! Ova vest odjeknula je skroz do MOSKVE
Crkva u Banstolu na udaru..., Foto: Filip Plavčić

ŠTA JE SAD OVO?

RUŠE PUTINOV HRAM U SRBIJI JER NEMA DOZVOLU ZA GRADNJU?! Ova vest odjeknula je skroz do MOSKVE

Red je red...

Objavljeno:

Iz budžeta Srbije izdvojeno je oko dva miliona dinara za izgradnju Hrama Blage Marije, takozvane Putinove crkve na Banstolu, iako ova crkva nikada nije dobila dozvolu za gradnju, prenose mediji.

Da li nadležni uopšte proveravaju da li se crkve za čiju izgradnju izdvaja novac poreskih obveznika grade legalno, Radio slobodna Evropa nije dobila odgovor ni iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, koja je za gradnju ove crkve izdvojila milion dinara (oko 8.300 evra) 2017. godine, niti iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama koji je izgradnju crkve podržao sa 1.055.000 dinara (oko 8.900 evra) iste 2017. godine.

Izgradnja crkve "Blage Marije" u ruskom stilu, površine oko 240 m2, počela je 2017. godine na Banstolu. Inicijator njene izgradnje je udruženje "Klub svih generacija" iz Sremskih Karlovaca. Predsednik ovog udruženja Branko Simonović objašnjava za RSE da je ideja bila da se izgradi crkva kao mesto okupljanja u vikend naselju u kome uglavnom žive građani srpske nacionalnosti izbegli iz Hrvatske. Ova crkva posvećena je žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz 1995. godine i planirano je da u njoj budu ispisana imena žrtava "Oluje", a "Putinova crkva" je samo neformalno ime hrama.

"Crkva ne može biti posvećena Putinu svakako, to je više onako medijsko ime, metaforično, zato što je Putin simbol ‘nove Rusije’ i najjači brend Rusije i jedan pravoslavni simbol. Mi kad smo tražili pomoć rekli smo - ko god da nam pomogne iz Rusije to će biti Putinova crkva, pa je to otišlo u medije i tako je ostalo. A crkva je posvećena žrtvama 'Oluje' i Mariji Magdaleni koja se obeležava 4. avgusta, a to je dan kad je počela 'Oluja'", kaže Simonović.

Ovo vikend naselje, prema podacima opštine Sremski Karlovci nema izgrađenu ni vodovodnu ni kanalizacionu mrežu, a loši uslovi života upravo su i bili motiv stanovnika da iniciraju izgradnju crkve.

"Mi se nadamo da će u perspektivi svakako pomoći mestu, jer je crkva dobila veliki publicitet i nadamo se da će to ubrzati uređenje tih osnovnih infrastrukturnih elemenata, popravke puta, uređenja trotoara, pešačkih staza, kanalizacije i tako dalje", rekao je Simonović.

Starešina "Putinove crkve" u izgradnji Siniša Hrvačević ipak tvrdi da se crkva gradi u skladu sa propisima.

"Svi papiri su uredni i u roku, to rade ovlašćena lica preko Eparhije. To ne ide preko opštine. To se sve završava preko države, ipak je to hram", navodi on.

Međutim, građevinska inspekcija, koja je nadležna za kontrolu legalnosti izgradnje, nikada neće kontrolisati izgradnju crkava, smatra arhitekta Slobodan Maldini.

1 / 10 Foto: Filip Plavčić

"Ako neko želi da bespravno zida, neka napravi crkvu. Prvo, sva finansijska sredstva koja budu uložena u tu crkvu neće biti predmet nikakvih provera ni analiza jer ne podležu poreskim pravilima. Sa druge strane, sigurno ćete uspeti da realizujete ono što ste zamislili jer prosto to niko neće smeti da vam sruši. Onaj inspektor koji se drzne da ruši tu crkvu na kojoj će se naći imena ljudi nastradalih u Oluji, ta osoba će imati veliki pritisak i sa političke tačke gledišta", objašnjava Maldini za RSE.

Prema podacima sa sajta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, samo u Sremskim Karlovcima postoji više od hiljadu nezakonito izgrađenih objekata, dok na nivou države taj broj prelazi cifru od dva miliona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.