POTERA ZA PUĐDEMONOM: Španski tužioci traže HAPŠENJE bivšeg lidera Katalonije u Švajcarskoj
Karles Puđdemon, Foto: AP

OPTUŽNICA

POTERA ZA PUĐDEMONOM: Španski tužioci traže HAPŠENJE bivšeg lidera Katalonije u Švajcarskoj

Puđdemon se od novembra nalazi u Briselu, gde je pobegao kako bi izbegao hapšenje zbog svoje uloge u katalonskom referendumu o nezavisnosti održanom prošlog oktobra

Objavljeno:

Španski tužioci zatražili su od španske vlade i Interpola da procene da li će moći da uhapse i izruče bivšeg lidera Katalonije Karlesa Puđdemona tokom njegove privatne posete Švajcarskoj, planirane za predstojeći vikend.

Španski tužioci zatražili su i mišljenje Ustavnog suda Španije, koji razmatra da protiv Puđdemona podigne optužnice za pobunu i podsticanje na pobunu, kao i da mu ukine pasoš, prenosi AP.

Puđdemon se od novembra nalazi u Briselu, gde je pobegao kako bi izbegao hapšenje zbog svoje uloge u katalonskom referendumu o nezavisnosti održanom prošlog oktobra.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske saopštilo je da će Puđdemon u nedelju biti u Ženevi, nakon što je prihvatio pozivnicu Međunarodnog filmskog festivala i Foruma za ljudska prava.

Švajcarske vlasti kažu da je problem katalonske nezavisnosti "unutrašnja stvar Španije", a da je Puđdemon slobodan da putuje u Švajcarsku u skladu sa šengenskim pravilima.

BONUS VIDEO: Levijatan za Espreso: Ovo je istina o dolasku u Hrvatsku

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.