ŽESTOK UDARAC! Tramp pretrpeo šokantan PORAZ na izborima u Pensilvaniji
Trampova popularnost opada, Foto: Reuter

kongresionalni izbori u sad

ŽESTOK UDARAC! Tramp pretrpeo šokantan PORAZ na izborima u Pensilvaniji

Izlaznost je bila velika, ali ne u njegovu korist

Objavljeno: 14:36h

Rezultati kongresionalnih izbora u Pensilvaniji iznenadili su javnost - Trampova Republikanska partija pretrpela je ogroman poraz.

Još uvek nisu objavljeni zvanični rezultati, ali po svemu sudeći kandidat Demokratske partije Konor Lamb je u velikom vođstvu u osvojenim glasovima.

Tramp je pretrpeo veliki udarac, jer je 2016. godine u Pensilvaniji sa lakoćom pobedio.

Ovaj rezultat biće velika lekcija za obe partije. Nije neobičajeno je da partija koja je na vlasti gubi na prvim kongesionalnim izborima, posebno ako je predsednik tada nepopularan i okružen skandalima. To se dogodilo 2002. godine posle terorističkih napada 9.11. i 1998. godine kada je bio se Džordž Buš suočavao sa mogućim impičmentom.

Uprkos Trampovim dobrim ekonomskim rezultatima, čini se će demokrate imati puno uspeha na izborima u drugim državama.

Republikanska partija je u Pensilvaniji pobedila i 2011, 2014. i 2016. godine, tako da je vrlo verovatna pobeda demokrata poptuna promena političke klime u toj državi.

Tramp je dva puta učestvovao u kampanji republikanskog kandidata Rika Sakonea,i to nekoliko dana pre izbora, ali izgleda da ni to nije pomoglo. Kampanja njegovog protivnika čak nije bila fokusirana na kritiku Trampa, već na lokalne probleme i ekonomiju.

Izgleda da je Trampovo pojavljivanje u kampanji više motivisalo glasače Demokratske partije da izađu na birališta. Upravo zbog velike izlaznosti, rezultati su se preokrenuli.

Konor Lamb
Konor Lamb foto: Reuter

Konor Lamb, kadidat demokrata, je bivši marinac i javni tužilac. Zalaže se za slobodnu kupovinu oružja i odobrava Trampove takse za čelik, međutim zalagao se za pravo na abortus i "Obamaker".

On je u svojoj kampanji uspešno targetirao bele glasače koji su nekada glasali za obamu, a 2016. odlučili da glasaju za Trampa. Lamb je sa svojom vojnom prošlošću bio savršen kandidat za demokrate, koji teže da se približe republikanskim glasačima.

Republikanci poraz objašnjavaju nedovoljnom kompetentnošću kandidata i činjenicom da je Lamb imao kampanju poput republikanca.

Međutim, iza zatvorenih vrata, mnogi od njih strahuju od rezultata narednih izbora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.