OTKRIVENA DOKUMENTA: Rusija godinama stvara nemire u Makedoniji, a ni Srbija im nije baš po volji!
Foto: AP

strategija meke moći

OTKRIVENA DOKUMENTA: Rusija godinama stvara nemire u Makedoniji, a ni Srbija im nije baš po volji!

"Gardijan" piše da uprkos svemu Rusija gubi uticaj na Balkanu, i navodi da je čak i Srbija uspostavila dublje veze sa NATO uprkos činjenici da su mnogi Srbi neprijateljski nastrojeni prema Alijansi zbog bombardovanja 1999. godine

Objavljeno:

Ruska ambasada u Skoplju je i dom špijunima iz ruske vojnoobaveštajne agencije GRU koja koordiniše aktivnosti sa bazom GRU u Sofiji u Bugarskoj.

Navodno su i ruski novinari iz agencije TASS i predstavnici "Rossotrudnichestvo", sarađivali sa obaveštajcima.

foto: Profimedia

Ruske diplomate su, pokazuju dokumenta, ekstremno spremni i često menjaju mesta sastanka sa kontaktima u poslednjem času, ne koriste mobilne telefone i imaju posebne šifre i izmišljene priče koje koriste kako bi zaštitili svoje identitete.

Ruska ambasada je napravila i oko 30 makedonsko-ruskih "prijateljskih asocijacija" među kojima su kulturni centri, a sponzorisala je i gradnju ortodoksnih crkava i krstova širom zemlje.

I ruski konzulati u Bitolju i Ohridu su takođe obaveštajne baze, navodi se u dokumentima.

"Gardijan" piše da uprkos svemu Rusija gubi uticaj na Balkanu, i navodi da je čak i Srbija uspostavila dublje veze sa NATO uprkos činjenici da su mnogi Srbi neprijateljski nastrojeni prema Alijansi zbog bombardovanja 1999. godine.

Drugi procureli dokumenti pokazuju da su se u aprilu sreli ruski ambasador u Skoplju Oleg Ščerbak i visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Makedonije Nenad Kolev. Ščerbak je navodno rekao da je cilj Moskve da stvori "pojas vojno neutralnih zemalja" na Balkanu koji bi činile Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makdonija i Srbija. On je i upozorio da će Makedonija pretrpeti ozbiljne posledice ako ne podrži Kremlj.

(Espreso.co.rs / Guardian)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.