OTKRIVENA DOKUMENTA: Rusija godinama stvara nemire u Makedoniji, a ni Srbija im nije baš po volji!
Foto: AP

strategija meke moći

OTKRIVENA DOKUMENTA: Rusija godinama stvara nemire u Makedoniji, a ni Srbija im nije baš po volji!

"Gardijan" piše da uprkos svemu Rusija gubi uticaj na Balkanu, i navodi da je čak i Srbija uspostavila dublje veze sa NATO uprkos činjenici da su mnogi Srbi neprijateljski nastrojeni prema Alijansi zbog bombardovanja 1999. godine

Objavljeno:

Ruski špijuni i diplomate su umešani u skoro dekadu duge napore da rašire propagandu i izazovu neslaganja u Makedoniji, pokazuju poverljivi dokumenti makedonske obaveštajne agencije.

Dokumenti koje je prikupio OCCRP ukazuju na to da je Moskva tražila načine da pojača svoj uticaj širom država bivše Jugoslavije. Cilj Kremlja je da ih spreči da se pridruže NATO i da ih odvuče od zapadnog uticaja, piše "Gardijan".

U sredu je Zoran Zaev, lider socijaldemokrata, postao premijer Makedonije nakon više od pola godine političke krize. Njegova vlada ima podršku dve etničke albanske stranke.

POBEDNIČKA IZJAVA ZORANA ZAEVA! Zajedno moramo da radimo za građane i za zemlju! (VIDEO)

On je obećao da će se boriti protiv korupcije i želi da se Makedonija priključi EU i NATO.

Pristalice bivšeg premijera Nikole Gruevskog optužile su Zaeva da je dao previše moći albanskoj manjini koja čini oko petinu ukupnog stanovništva. Sukobi su eskalirali u aprilu kada su pristalice Gruevskog napale i povredile Zaeva i njegove saradnike u Sobranju.

foto: AP

Proteklih devet godina Makedonija je prolazila kroz "snažnu subverzivnu propagandu i obaveštajne aktivnosti" usmerene iz ruske ambasade, pokazuju podaci spremljeni ranije ove godine za Vladimira Atanasovskog, direktora makedonske bezbednosno-obaveštajne agencije UBK.

Ta operacija je počela 2008. godine kada je Grčka blokirala pokušaj Makedonije da uđe u NATO.

U dokumentima piše da je Rusija "koristeći se metodima takozvane meke moći kao strategije na Balkanu" pokušala da ostvari cilj - da izoluje Makedoniju od "uticaja Zapada".

foto: AP

Navodi se da je ruska spoljna politika usko povezana sa njenom energetskom strategijom. Cilj Kremlja je da kontroliše "strateške energetske izvore kroz partnerstvo sa balkanskim državama" i učini Makedoniju zavisnom od Rusije.

Procureli podaci su pokazali i kako je Kremlj sprovodio špijunažu. Tako su navodno trojica špijuna ruske obaveštajne agencije SVR smešteni u Skoplju a nadgledaju se iz stanice koju SVR ima u Srbiji, u Beogradu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.