U TOKU JE NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI: Ugrožen ceo svet, korišćeno tajno ŠPIJUNSKO ORUŽJE AMERIČKE DRŽAVE!
Foto: Pixabay

šta se ovo dešava

U TOKU JE NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI: Ugrožen ceo svet, korišćeno tajno ŠPIJUNSKO ORUŽJE AMERIČKE DRŽAVE!

U napadu su upotrebljeni supertajni kodovi NSA koje su ranije objavili hakeri
Objavljeno:

Zanimljivo, mali broj američkih kompanija je napadnut, jer hakeri su usmerili svoje napore na organizacije u Evropi i Aziji, rekao je Vikram Takur, menadžer softverske kompanije Symantec.

Kada su hakeri usmerili pažnju na SAD, filteri za spam su već odradili svoj posao i označili zaražene mejlove crvenom zastavicom.

Među mnogim žrtvama napada u Španiji je i telekomunikaciona kompanija Telefonica. U Portugalu je zaražen "Portugal Telecom", kao i argentinska "Telefonica Argentina".

Bezbednosne kompanije identifikovale seu maliciozni softver kao novu varijantu "WannaCry" ransomwarea, koji se brzo širi po umreženim kompjuterima, koristeći dobro poznatu slabost Microsoft Windowsa.

foto: Shuterstock

- Kad to jednom uđe u sistem, i počne da se kreće po infrastrukturi, ne postoji način da se zaustavi - rekao je Adam Mejers iz firme CrowdStrike.

Hakeri, koji se zasad nisu identifikovali, najverovatnije su napravili "crva" koristeći tajni kod američke bezbednosne službe NSA, zvani "Eternal Blue", koji je prošlog meseca objavila grupa zvana ShadowBrokers.

- Ovo je jedan od najvećih napada ove vrste u istoriji - rekao je Rić Bardžer, direktor u kompaniji Splunk, koja povezuje "WannaCry" sa NSA.

Microsoft je juče najavio da će brzo zaštititi sve klijente automatskim updateom Windowsa.

- Danas su naši inženjeri dodali detekciju i zaštitu protiv novog malicioznog softvera poznatog kao Ransom:Win32.WannaCrypt - objavio je Microsoft.

foto: Reuters

Najnoviji hakerski napad je samo poslednji u nizu, ovog i proteklog meseca. Tako su pred predsedničke izbore u Francuskoj hakeri objavili veliki deo dokumenata iz predsedničke kampanje Emanuela Makrona. U sredu, hakeri su upali u sajtove nekoliko francuskih medijskih kompanija, kao i kompanije Airbus.

Naravno, svima je još uvek u živom sećanju hakerski napad na kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC), koji je, misle mnogi, doveo Donalda Trampa u Belu kuću.

Za sve ove napade obično je krivljena Rusija (koja poriče svaku umešanost), ali stručnjaci za bezbednost tvrde da ovi najnoviji napadi, od juče i danas, slede potpuno drugačiji šablon. Takođe, u najnovijem napadu ciljani su i kompjuteri ruskih Ministarstava unutrašnjih poslova i enegretike, kao i njihova najveća banka, Sberbank.

(Espreso.co.rs/Reuters)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.