POČEO SAMIT LIDERA G7: Jednoglasno osudili napad Irana na Izrael
Samit, Foto: Zorana Jevtić

razgovor o iranskom napadu

POČEO SAMIT LIDERA G7: Jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas sa kolegama liderima G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

Objavljeno:

Italija, aktuelni predsednik G7, rekla je da će virtuelni razgovori početi u 10 časova po istočnom vremenu. Američki zvaničnici su viđeni kako stižu u Belu kuću uoči očekivanog početka pregovora. Naglasak na diplomatiji jasno pokazuje da Bajden traži nevojni odgovor na napade dronova i raketa koje je pokrenuo Iran, tražeći načine da obuzda rizik šireg rata.

Bajden je u subotu uveče u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države neće učestvovati u ofanzivnoj operaciji protiv Irana, ohrabrujući svog kolegu da uspešno presretanje iranskog oružja posmatra kao pobedu.

Bajden u "kriznoj sobi"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel postavio je na platformu "X" fotografiju sa razgovora. Prikazuje Bajdena u sobi za situacije sa vrhunskim pomoćnicima, uključujući državnog sekretara Antonija Blinkena, koordinatora za Bliski istok Breta Mekgurka i šefa kabineta Džefa Zientsa.

U sastanak su se putem video poziva, osim Šarla Mišela i Džoa Bajdena, uključili i italijanska premijerka Đorđa Meloni, britanski premijer Riši Sunak, predsednik Francuske Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo i japanski premijer Fumio Kišida.

Grupa G7 jednoglasno osudila napad Irana na Izrael

Mišel je rekao da je grupa G7 "jednoglasno osudila napad Irana na Izrael bez presedana.

- Sve strane moraju da budu uzdržane. Nastavićemo sa svim našim naporima da radimo na deeskalaciji. Okončanje krize u Gazi što je pre moguće, posebno kroz trenutni prekid vatre će napravi razliku - rekao je Mišel.

Najnovije vesti o napadu Irana na Izrael pročitajte u našem blogu.

Bonus video:

03:50

TAKER ZAUSTAVIO NAPAD SAD NA IRAN! Novinarka iznela šok tvrdnje: Karlson ima OGROMAN UTICAJ na Trampa, ali se ne bori za njega

(Espreso/Blic/Mia Đaković/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.