Južna Koreja bira predsednika: Velika izlaznost, nema drugog kruga!
Foto: Reuters

žele promene

Južna Koreja bira predsednika: Velika izlaznost, nema drugog kruga!

Birališta su otvorena u 6 ujutro, a biće zatvorena u 20 sati po lokalnom vremenu
Objavljeno:

Mun, koji je "za dlaku" izgubio od Park na izborima pre pet godina, kritikovao je dve bivše konzervativne vlade što nisu zaustavile razvoj oružanog programa Severne Koreje, a zalaže se za politiku dijaloga uz istovremeno održavanje pritiska i sankcija kako bi se ohrabrile promene u toj susednoj zemlji.

U poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje je objavila agencija "Galup Koreja" nedelju dana pre glasanja, kada je započela predizborna tišina, on je imao 38 odsto podrške, a prvi pratilac mu je bio bivši tehnološki mogul An Čeol-Su sa 20 odsto podrške anketiranih.

foto: Reuters

Munova pobeda pružila bi preko potrebnu stabilnost i poboljšala stanje na tržištu u trenutku kada je izvoz važan za ekonomski oporavak zemlje, ocenjuje britanska agencija.

Današnje glasanje okončaće višemesečni vakuum na vlasti, nakon što je Park smenjena u martu na osnovu optužbi za primanje mita i zloupotrebu vlasti, čime je postala prvi demokratski izabran predsednik Južne Koreje koji je zbačen s vlasti.

foto: AP

Ona se trenutno nalazi u zatvoru jer je suđenje protiv nje u toku, ali negira da je počinila bilo kakav prestup, a danas je odlučila da ne glasa, navode južnokorejski mediji. U Južnoj Koreji nema drugog kruga predsedničkih izbora - ko u prvom dobije najviše glasova, postaje šef države.

Očekuje se da će pobednik položiti zakletvu u sredu, nakon što Nacionalna izborna komisija objavi zvanične rezultate.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.