Južna Koreja bira predsednika: Velika izlaznost, nema drugog kruga!
Foto: Reuters

žele promene

Južna Koreja bira predsednika: Velika izlaznost, nema drugog kruga!

Birališta su otvorena u 6 ujutro, a biće zatvorena u 20 sati po lokalnom vremenu
Objavljeno:

Južnokorejci danas biraju novog predsednika, a izlaznost je prilično velika, što nagoveštava da su gnevni glasači željni promena posle korupcionaškog skandala zbog kojeg je dosadašnja predsednica Park Geun-hje smenjena i koji je uzdrmao političku i poslovnu elitu.

Nacionalna izborna komisija saopštila je da je izlaznost do 14 sati po lokalnom vremenu bila 59,9 odsto, što je više u poređenju sa 52,6 odsto koliko je stopa izlaznosti iznosila u isto doba izbornog dana na prethodnim predsedničkim izborima održanim 2012. godine, prenosi Rojters.

(UŽIVO) PUTIN IZVEO VOJSKU NA ULICE, PRIDRUŽIO IM SE NAROD: Ovako Rusija slavi DAN POBEDE nad nacizmom! (VIDEO)

Komisija predviđa da će ukupna izlaznost premašiti 80 odsto, što bi bio najveći odziv birača otkako je predsednik Kim Dae-džung izabran 1997. godine, kada je glasalo 80,7 odsto birača.

foto: Reuters

Birališta su otvorena u šest ujutro, a biće zatvorena u 20 sati po lokalnom vremenu, dva sata kasnije nego 2012. godine.

AFP navodi da levici naklonjeni Mun Džae-in, nekadašnji advokat specijalizovan za pitanja ljudskih prava, već mesecima vodi u predizbornim anketama.

foto: Reuters

I Rojters ocenjuje da će, ukoliko ne bude nekog značajnog preokreta, za novog predsednika biti izabran liberal Mun - koji poziva na umereni pristup Severnoj Koreji i želi da reformiše moćne konglomerate u porodičnom vlasništvu i da podstakne fiskalne troškove kako bi se otvorila nova radna mesta.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.