POLITIČKI SKANDAL VEKA U FRANCUSKOJ, DA LI JE PUTIN IZA OVOGA? Hakovan Makronov mejl, procureli svi dokumenti!
Foto: Reuters

repriza američkih izbora

POLITIČKI SKANDAL VEKA U FRANCUSKOJ, DA LI JE PUTIN IZA OVOGA? Hakovan Makronov mejl, procureli svi dokumenti!

Iz Makronovog štaba potvrdili su hakovanje, ali su rekli da je među objavljenim dokumentima i mnogo falsifikata
Objavljeno: 09:03h

- Procureli fajlovi su nam ukradeni pre nekoliko nedelja, hakovanjem ličnih i poslovnih mejlova nekoliko zvaničnika u pokretu - saopšteno je iz Makronovog En Marche pokreta.

Iz Makronovog štaba tvrde da u dokumentima nema ničeg nelegalnog, i upozorili su medije da ne smeju da objavljuju ništa od tog materijala, zbog izborne tišine.

Makronovci nisu optužili bilo koga konkretno za hakovanje, ali su saopštili da je jasna namera da se ugrozi francuska demokratija, i uporedili su hakovanje sa upadom u servere Demokratske stranke i kampanje Hilari Klinton (za šta su optuživani Rusi).

foto: WikiLeaks

Inače, WikiLeaks, koji je objavio dokumente Hilari Klinton, objavio je i link ka Makronovim dokumentima, ali je naglasio da nije učestvovao u ovom hakovanju.

Treba napomenuti da su još prošlog meseca bezbednosni stručnjaci iz kompanije Trend Micro najavili da ruski hakeri napadaju osobe iz Makronove kampanje. Rusija je negirala da ima bilo kakve veze sa hakerskim napadima.

U četvrtak, tri dana pred izbore, u nekim francuskim medijima pojavila se informacija da Makron poseduje tajni bankovni račun na Karibima, a on je to demantovao, nazvavši te natpise "lažnim vestima i lažima", i rekao da su neki od medija koji su ih objavili "povezani sa ruskim interesima".

foto: AP/Christophe Ena

Da li će i kako objavljivanje ovih dokumenata uticati na ishod predsedničkih izbora, videćemo već sutra. Le Penova je u velikom zaostatku, sudeći po rezultatima ispitivanja javnog mnenja, ali sada mnogi smatraju da bi prednost Makrona mogla biti dovedena u pitanje posle "Makrongejta".

Francuzi će, dakle, sutra izabrati između Makrona, koji Francusku vidi u još dubljim evrointegracijama, i Le Penove, koja bi htela da "vrati suverenitet Francuskoj" i polako raspusti Evropsku uniju. Ona je najavila i vraćanje francuskog franka.

(Espreso.co.rs/BBC)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.