POLITIČKI SKANDAL VEKA U FRANCUSKOJ, DA LI JE PUTIN IZA OVOGA? Hakovan Makronov mejl, procureli svi dokumenti!
Foto: Reuters

repriza američkih izbora

POLITIČKI SKANDAL VEKA U FRANCUSKOJ, DA LI JE PUTIN IZA OVOGA? Hakovan Makronov mejl, procureli svi dokumenti!

Iz Makronovog štaba potvrdili su hakovanje, ali su rekli da je među objavljenim dokumentima i mnogo falsifikata
Objavljeno: 09:03h

Iz štaba francuskog predsedničkog kandidata i velikog favorita na sutrašnjim izborima Emanuela Makrona sinoć su objabili da su žrtve "velikog hakerskog napada", i da je ogroman broj poverljivih dokumenata ukraden i objavljen na internetu.

Oni su objasnili da su mnogi stvarni Makronovi dokumenti ukradeni i objavljeni, ali da im je dodata "gomila falsifikata", što za cilj ima diskreditovanje kandidata samo jedan dan pred izlazak na birališta.

Ovaj scenario, zapažaju svetski mediji, neobično podseća na dešavanja pred izbore u SAD, kad su u javnost procureli poverljivi mejlovi iz kampanje Hilari Klinton. Ovo ju je, prema nekim mišljenjima, možda i koštalo poraza od Trampa.

foto: Printscreen/Kurir

Tada se spekulisalo da iza hakovanja mejla kampanje Hilari Klinton stoji Rusija. Svetski mediji i sada komentarišu da je glavni osumnjičeni za hakovanje Makrona - Rusija, koja želi da vidi Marin Le Pen na čelu Francuske.

Podsetimo, sutra Francuska glasa za novog predsednika zemlje. U drugom krugu izbora protivnici su kandidatkinja desnice Marin Le Pen, koja je (dosad) zaostajala za kandidatom centra Emanuelom Makronom nekih 20 procenata (po proceni agencija za ispitivanje javnog mnenja).

Inače, dokumenti koji su pokradeni od Makrona objavljeni su samo nekoliko minuta pred početak izborne tišine (petak, 22 h).

foto: Reuters

Ovo je, očigledno, urađeno s namerom da Makron ne može da objasni koji su od dokumenata stvarno njegovi, koji nisu, na šta se tačno mislilo kad se govorilo o određenim temama...

Da se pozabavimo sada onim što je objavljeno: ukupno je to oko 9 gigabajta materijala, uglavnom internih dokumenata Makronove kampanje, imejlova, finansijskih podataka i prepiske o osetljivim temama.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.