ZNOJIO SE, MUČIO SE, PRETIO, A NA KRAJU PAO PRED IZAZOVOM: Ovako se Orban SRUČIO na DAN D, bilo je TEŠKO GLEDATI
Viktor Orban, Foto: Profimedia

mađarska i eu

ZNOJIO SE, MUČIO SE, PRETIO, A NA KRAJU PAO PRED IZAZOVOM: Ovako se Orban SRUČIO na DAN D, bilo je TEŠKO GLEDATI

Proces zbog koga je Viktor Orban prihvatio da se finansijska podrška EU ipak pošalje Ukrajini

Objavljeno: 11:32h

Kao da drugih problema nema, goruće pitanje Evropskog saveta rešeno je danas pristankom Viktora Orbana da se Ukrajini pošalje pomoć od 50 milijardi evra.

Da bi održala svoju posmatračku poziciju a opet zadovoljila imidž finansijskog oslonca Ukrajini, EU je morala nekoliko dana unazad da ubeđuje mađarskog premijera da da saglasnost za slanje pomoći.

Kako su uspeli da ubede Orbana nije jasno, ali proces je trajao dugo, sa mnogo vatrenih izjava koje su dolazile od lidera Mađarske.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA

Hronologija Orbanovog nećkanja i končanog pristanka

Tokom samita u decembru Orban je naglasio da Mađarska blokira slanje pomoći Ukrajini, te bez obrzira što su druge članice pristale na izdvajanje 50 milijardi evra iz budžeta, Zelenski nije dobio obećano.

No, odmah posle Orbanove reakcije druge članice su izrazile svoje nezadovoljstvo, pa je krenuo verbalni obračun između mađarskog premijera i ostatka EU.

Orban je naglasio početkom januara da će pristati na slanje pomoći pod uslovom da se od država članica traži da ga odobre jednoglasno iz godine u godinu, što bi značilo više prostora za Mađarsku da blokira pomoć i potom manipuliše Evropskom unijom.

Potom je sredinom meseca ukazao na problem koji Orban navodno smatra najbitnijim:

Ukoliko želimo da pomognemo Ukrajini, što mislim da treba, moramo to da uradimo na način koji ne šteti budžet EU. Ali da se unapred odreknemo četvorogodišnjeg budžeta EU vrednog 50 milijardi evra je kršenje suvereniteta EU i nacionalnih interesa. Ne znamo ni šta će se dešavati u narednom kvartalu godine."

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Međutim, EU je pronašla rešenje da sputa Orbanove planove, te istakla mogućnost izbacivanja Budimpešte iz procesa glasanja u EU.

"Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu 'dosta je bilo je, vreme je da stanemo u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku'", rekao je krajem januara Mujtaba Rahman, evropski direktor konsultantske kuće Evroazijske grupe.

I da su povukli dobar potez govori izjava, nastala nekoliko dana posle "pretnje" Evropske unije, političkog savetnika premijera Viktora Orbana na platformi X koji navodi da je Mađarska sada otvorena za reviziju proračuna Evropske unije kako bi se pomoglo Ukrajini paketom od 50 milijadri evra.

Ipak Orban je iskoristio priliku da ukaže na "nepravdu" te je optužio EU da postaje „imperijalistička“ i da vodi „ideološki rat“ protiv Budimpešte vršeći pritisak i ucenjujući suverenu državu EU.

Ipak na današnjem samitu lidera EU na kojem se raspravlja i o dugoročnoj finansijskoj podršci Ukrajini, Orban je pristao da slanje pomoći.

Izgleda da je "imperijalistička EU koja vodi ideološki rat" protiv njegove države ipak značajnija nego njegovo shvatanje pravde.

EU
EUfoto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Ulazak Švedske u NATO

Turska i Mađarska su stopirale ulazak Švedske u NATO, a onda se i u tom pogledu dogodila promena.

Prvo Erdogan, pa Orban objavljuje da u stvari podržava ulazak skandinavske zemlje u Alijansu.

Orban i njegova strast

Kako je Andraš Kosa nazvao Orbana, "čovek od haosa" je često kritikovan zbog svog prelaza od antikomuniste do ljubitelja Putina, od liberala do konzervativca, od nekog ko je otvoren evropskim idejama do nekog ko sve više deluje zatvoreno.

No, njegova strast jeste održavanje svog ideala, pored fudbala naravno koji je ljubav iz teškog detinjstva.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.