KAKO GOD DA UDARE, ORBANA NE MOGU SLOMITI! Morate da čujete ŠTA im je sad URADIO, nisu se nadali OVAKVOM HAOSU
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

rat u ukrajini

KAKO GOD DA UDARE, ORBANA NE MOGU SLOMITI! Morate da čujete ŠTA im je sad URADIO, nisu se nadali OVAKVOM HAOSU

Razgovori o pomoći Ukrajini i dalje traju između EU i Viktora Orbana

Objavljeno:

Čelnici država članica Evropske unije okupiće se u četvrtak na vanrednom samitu u Briselu kako bi pokušali da slome otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket finansijske pomoći Ukrajini.

Poslednjih dana i nedelja vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rešenja, ali za sada nema rezultata.

- Cilj je da se Mađarska uveri i pridruži ostalim članicama EU. Do danas se u tome nije uspelo i sada je pitanje kako će se Viktor Orban postaviti na samitu - rekao je jedan zvaničnik iz Brisela.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: Profimedia

50 milijardi za Ukrajinu

Pre sastanka koji počinje u četvrtak ujutro evropski čelnici će se okupiti u sredu veče na neformalnoj večeri. Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovaraće o reviziji budžeta za narednih sedam godina, gde se nalazi i paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za sledeće četiri godine.

Na poslednjem sastanku sredinom decembra prošle godine 26 zemalja podržalo je pregovarački okvir koji je predložio predsednik Evropskog veća Šarl Mišel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica, prenosi „Poslovni dnevnik”.

Od 50 milijardi za Ukrajinu 21 milijarda je sveži novac, toliko bi države članice morale da povećaju svoj doprinos budžetu, 10,6 milijardi evra dobilo bi se preraspodelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde od zajmova i kredita koje bi EU podigla i prosledila Ukrajini.

Pritisak na Orbana

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi evra, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, predviđene su dve milijarde evra za migracije i upravljanje granicama, 7,6 milijardi evra za susedstvo i svet, 1,5 milijardi evra za evropski fond za obranu, dve milijarde evra za instrument fleksibilnosti, 1,5 milijardi evra za solidarnost i vanredne situacije.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao celi paket. Za pristanak tražio je odmrzavanje svih evropskih sredstava namenjenih Mađarskoj. Komisija je u decembru odmrzla 10,2 milijarde evra mađarskih sredstava, a ostalo je još oko 21 milijarda koje su i dalje blokirane.

1 / 6 Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Unutar Evropske unije pojačava se pritisak na Orbana da prestane s ucenjivanjem, na šta on odgovara da u stvari EU je ta koja ucenjuje Mađarsku.

"Priručnik za ucenjivače"

Tokom vikenda je objavljeno da su u dokumentu neimenovanog zvaničnika Saveta EU naznačene mere u cilju targetiranja mađarske ekonomije ukoliko Orban ne odobri pomoć Ukrajini.

U juče objavljenom intervjuu za francuski nedeljenik “Point”, Orban je rekao da je taj plan “poput priručnika za ucenjivače” koji bi stavio Mađarsku pod “masovnu finansijsku blokadu”.

- Tada bi Mađarska pretrpela armagedon - dodao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da “ne sumnja” da je dokument, o kojem je pisao “Fajnenšl tajms” autentičan.

- Znajući Brisel, oni su sposobni za to - kazao je on.

Portal Politiko podseća da je Orban učestvovao u napetim pregovorima kako bi dobio ustupke od ostatka bloka u zamenu za podršku paketu pomoći Ukrajini, koji je on jedini odbacio na samitu lidera EU u decembru.

Predloženi paket bi se finansirao iz budžeta EU - što znači da je potrebno jednoglasno odobrenje od lidera EU, uključujući i mađarskog. Mađarska je nudila da se pomoć rasporedi u godišnje tranše - što bi omogućilo Budimpešti šansu da blokira pomoć Kijevu svake godine.

- Ništa se nije promenilo u stavu Mađarske na tu temu. Mađarska, kao suverena zemlja, protivi se ovoj promeni budžeta. Oni pokušavaju da nas ubede, zatim da izvrše pritisak na nas, zatim da nas ucene, da nas primoraju da im se pridružimo. Veoma je teško biti sam u ovoj porodici - dodao je Orban.

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

(Espreso/ Blic/ Politika/ Vijesti/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.