FRANCUSKA ŽANDARMERIJA U PRIPRAVNOSTI ZBOG NAJAVLJENIH PROTESTA FARMERA: Zahuktava se stanje u Parizu
Protesti u Parizu, Foto: Paoloni Jeremy/ABACA / Abaca Press / Profimedia

nemiri

FRANCUSKA ŽANDARMERIJA U PRIPRAVNOSTI ZBOG NAJAVLJENIH PROTESTA FARMERA: Zahuktava se stanje u Parizu

Poljoprivrednici traže priznanje važnosti njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlade za koju kažu da je čini nekonkurentnom

Objavljeno:

Francuska žandarmerija dovezla je oklopna vozila do pijace Rungis u blizini Pariza, koju farmeri nameravaju da blokiraju tokom protesta, saopštila je gradska prefektura.

Navodi se da je policija pojačala obezbeđenje na najvećoj prehrambenoj pijaci i na aerodromu "Šarl de Gol".

- Prema naređenju (ministra unutrašnjih poslova) Žeralda Darmanina oko Rungisa i Roasija postavljena su značajna odbrambena sredstva kako bi se sprečila svaka blokada. Mobilni policijski timovi uz podršku oklopnih vozila žandarmerije na točkovima prisutni su na mestu i kontrolišu pristup - navela je prefektura na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Ranije je Darmanin naredio da se pojačaju mere bezbednosti oko prestonice zbog pretnji farmera da će blokirati Pariz i najveću pijacu hrane u blizini prestonice.

Protesti u Francuskoj
Protesti u Francuskojfoto: Paoloni Jeremy/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Darmanin je međutim podsetio na zahtev da policijske snage deluju sa velikom uzdržanošću i intervenišu samo u slučaju da su ljudi ili javne zgrade ugroženi. Takođe je kao primer naveo akciju u kojoj su farmeri uništavali prehrambeni teret koji su prevozili strani kamioni.

Dan ranije farmeri, koji danima protestvuju, napali su dva kamiona koji su prevozili meso iz Rumunije i uništili robu, a francuski sindikat poljoprivrednika najavio je da namerava da organizuje potpunu blokadu Pariza i njegovih predgrađa kako bi sprečio isporuku bilo kakve robe u kapital.

Protest će početi u ponedeljak uveče i trajaće najmanje pet dana.

Aktivisti smatraju da su mere koje je dan ranije predložio premijer Gabrijel Atal nedovoljne i nesaglasne sa razmerama protesta farmera.

Poljoprivrednici traže priznanje važnosti njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlade za koju kažu da je čini nekonkurentnom.

Posebno se protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju korišćenja vode za navodnjavanje, povećanju cene dizel goriva, restriktivnim merama zaštite životne sredine i sve većem finansijskom opterećenju proizvodnje.

Bonus video:

06:09

FRANCUSKA VLADA JEDVA PREŽIVELA! Stručnjaci o nemirima u Francuskoj i njihovim posledicima EVO ŠTA JE MAKRONOVA TAKTIKA

(Espreso / Kurir / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.